DEBATT

Ønsker forbud:

- Jeg blir provosert

Det er skremmende å se at solarium ufarliggjøres av artikkelforfatteren, skriver samfunnsdebattant Malin Ali.

KRONIKK: Malin Ali vil at det skal bli ulovlig å reklamere for solarium. Foto: NTB
KRONIKK: Malin Ali vil at det skal bli ulovlig å reklamere for solarium. Foto: NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg er en av de som har rettet oppmerksomheten mot at jeg ønsker markedsføringsforbud mot solarium, blant annet i VG.

Nylig leste jeg daglig leder i Brun og Blid, Thorbjørn Frantzen, sitt innlegg i solariumsdebatten, publisert hos TV 2. Det ser jeg meg nødt til å kommentere.

Det er først og fremst flere faktafeil i innlegget, og det er skremmende å se at solarium ufarliggjøres av artikkelforfatteren.

Frantzen skriver: «Gjentatte tilfeller av solbrenthet fra utesol eller innesol kan på sikt forårsake føflekkreft hos noen få mennesker».

Bare så vi har det på det rene: Sol og solarium øker risikoen for hudkreft, også om du IKKE blir solbrent.

Jeg har snakket med generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, som sier det er trist at Norge er i verdenstoppen når det kommer til føflekkreft, for sånn trenger det ikke å være.

Rundt 2500 mennesker får føflekkreft hvert eneste år, og i tillegg får tusenvis av nordmenn andre typer hudkreft. Hvordan kan Frantzen påstå at det er få mennesker?

REAGERER: Sol og solarium øker risikoen for hudkreft, også om du ikke blir solbrent, skriver samfunnsdebattant Malin Ali. Foto: Privat
REAGERER: Sol og solarium øker risikoen for hudkreft, også om du ikke blir solbrent, skriver samfunnsdebattant Malin Ali. Foto: Privat Vis mer

Forskningen er helt klar på at bruk av solarium øker risikoen for hudkreft, og risikoen er større jo tidligere man starter.

Videre sier Frantzen at hvis solarium skal forbys, bør man samtidig forby sydenreiser og stenge norske strender om sommeren. Nei, det handler om å ta større hensyn når vi er ute i sola, og følge solrådene.

Det er en vesentlig forskjell på å bevisst legge seg inn i et solarium. Ja, du får de samme strålene som i sola, men mye mer intens stråling. Solarier er spesialdesignet for å gi rask brunfarge, derfor har de langt mer UVA-stråler enn naturlig sommersol, og også mer av UVB-strålene. Et solarium kan gi opptil 50 prosent mer UVB enn norsk sommersol og 2-4 ganger så mye UVA.

Solarium er også en uegnet kilde til vitamin D, bare så det er klargjort.

Jeg kjenner jeg blir provosert når jeg ser at Thorbjørn Frantzen latterliggjør forslagene om strengere tiltak. Vi vet at risikoen for føflekkreft øker med UV-eksponering. Det gjelder både sol og solarium. Forekomsten av alle typer hudkreft bare øker, så vi må rett og slett gjøre mer for å begrense hvor mye vi er i sola. Vi er altfor dårlige til å beskytte oss, men som et minimum burde det vært innført forbud mot å reklamere for solarium.

Jeg synes sammenlikningen Melanomforeningen viste meg om sigaretter var god. For ja, det er ikke ulovlig å røyke, selv om vi VET at røyk kan føre til kreft. Men det ER ulovlig å reklamere for det. Uforståelig at dette ikke gjelder for solarium også?

Frantzen tar en sammenlikning om at det skjer langt oftere at personer under 18 år kan skaffe seg alkohol ved at voksne kjøper det til dem, enn at 18-årsgrensen på solsentrene ikke overholdes.

Jeg skjønner ikke hva alkohol har med problematikken rundt solarium å gjøre? Det er en helt annen debatt.

Kreftforeningens Ungdomsundersøkelse i 2022 viste at halvparten som tok solarium var under 18 år første gang de gjorde det, og 15 prosent var under 15 år. Bare rundt halvparten har sett eller fått informasjon om at det er 18-årsgrense, og at solarium øker risikoen for hudkreft.

Det tyder bare på at selv om mange solstudioer nå har alderskontrollsystem, så fungerer de absolutt ikke godt nok. Og den lille A4-advarselsplakaten Frantzen mener henger lett synlig, er tydeligvis ikke så synlig likevel.

Det er VIKTIG at vi tar grep, for å prøve påvirke unge mennesker til å ta gode og mer solsmarte valg. Jeg tror mange ikke ser alvorligheten av solarium, fordi hudkreft først inntreffer mange år etter soling og mange har ikke god faktabasert kunnskap.

En 18-årsgrense på solarier er en klar melding om at soling i solarium ikke er trygt. Men for å gjøre det enda mer tydelig trenger vi strengere reguleringer. Et forbud mot å reklamere for noe vi vet fremmer uhelse blant unge er på sin plass!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer