KOMMENTARER

Jeg er hvalrossen!

Hvem er hvalrossen? Og hvem er vi? Jeg dro til Frognerkilen i Oslo for å finne svar.

ANGRIPER: Kjendis-hvalrossen Freya var på jakt ved Frognerkilen i Oslo onsdag formiddag. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nei, det er ikke jeg som er hvalrossen. Det er Freya som er hvalrossen, helt udiskutabelt. Goo goo g’joob.

Beatles-referansen er allerede sliten, men hvis vi skal finne ut litt om hvalrossen må vi begynne et sted. Hvalrossen synger. Hannene synger for å tiltrekke seg hunner, og hunnene velger den som synger best. Og snart er det Freya sin tur, et hunndyr på fem år, og dermed snart i forplantningsdyktig alder.

Det er med andre ord en hvalross-jente tidlig i tenårene som er migrant i Oslofjorden denne sommeren.

Men hvem er vi? Det er kanskje greit å begynne med seg selv. Undertegnede har skriftet fra bukse på jobb, til shorts på jobb, og er etterhvert skjorteløs på jobb i brennheten i Oslo-sola. Badebuksa i sekken får ligge. Det er mange måter å framstå uverdig på. Politisk redaktør badende med hvalross på Dagbladet-TV kan bli stygt.

Kollega Ivan Larsson fra Dagbladet-TV spøker om at han har tre års utdannelse - for dette. Det skal en ikke kimse av. Utdanning handler som kjent om like deler kunnskap, innsats og tålmodighet.

Larsson er knallgod. Han har vært tidlig ute og fanget Freya på tv-kameraet allerede. På kloss hold, mens Freya mesket seg med en ærfugl. Etter en time står Larsson fortsatt og strekker hals og forflytter seg stadig for å se mer av dyret.

Forbipasserende spør ham om hvalrossen. Larsson står i fare for å bli ekspert.

Det er fort gjort.

Nettavisa Khrono har nylig intervjuet «hvalrossforskeren» Rune, som sier: «Jeg er ikke hvalrossforsker». Rune Aae har riktignok fulgt hvalrossen Freyas bevegelser i sommer. Til vanlig holder han på med en doktorgrad i naturfagdidaktikk ved Universitetet i Sørøst-Norge, der han blant annet ser nærmere på 10. klassingers miljøengasjement. Nå ringes han ned av medier som vil ha uttalelser fra en «hvalrossekspert», slik han er omtalt – også i våre spalter tidligere. Han lever visst godt med det.

Kajakkpadleren ute i Frognerkilen ser ikke ut til å leve like godt med nærkontakten han nå har fått med Freya. Han er en knapp meter unna, og må padle hurtig bakover for å få avstand. Han padler rolig unna, får Freya etter seg, og må padle – vi tør si for harde livet. Dette blir plutselig litt alvorlig.

Risikosøken er ulikt fordelt mellom oss mennesker. Det bringer oss visst framover. Jeg blir litt usikker når jeg ser ungdommene på SUP-er som raskt kommer for å kretse rundt området hvor Freya nettopp har jaget kajakkpadleren. Eller kanskje den ville leke? Hvem vet. Vi er ennå ikke hvalrosseksperter. Tidligere i sommer kom det krav om at Freya måtte avlives fordi den var til fare og skadet båter. Nå er dødsønsket tydeligvis snudd. Noen ser ut til å ta en helt vill risiko. Vi vil drepe. Og drepes.

Hvalrossen er «sårbar», kategorien før «truet». Det vil si at den er rødlistet, og kategorisert som en art som har høy risiko for å dø ut. Hovedtrusselen er klimaendringene, og varmere temperaturer som smelter sjøisen den bruker for å hvile – og ikke minst i forbindelse med familieforøkning. Hunndyr, som får én unge hvert andre til tredje år, legger avkommet på sjøisen mens hun dykker etter mat.

Hvorfor hun er her i Oslofjorden, illustrerende nok midt i en hetebølge som truer de opprinnelige leveområdene, er usikkert.

En representant for havforskningsinstituttet mener den ser ut til å bevege seg etter et mønster som passer godt med utbredelsen av østers. Sånt liker vi. Østersen ødelegger strendene. Freyas beiting har gitt dyret sårt tiltrengt, god PR. Freya er lykkelig uvitende mens den står loddrett i vannet og suger ut kjøttet av skjellet ved å skape undertrykk i munnen – en metode som gjør hvalross i stand til å spise sju i minuttet – og visstnok 6000 i løpet av et «måltid». Før den trenger hvile for å fordøye maten.

Hvile er ikke så lett i Frognerkilen denne dagen. Etter lesertallene på db.no å dømme, samt tilskuertallet i Fornerkilen og båtene som sirkler rundt, vil vi svært gjerne se hvalrossen. Samtidig vi vil ikke se den. I andre land spyler politiet demonstranter. I Norge spyler politiet Freya for å få henne vekk fra båtene hun legger seg på i Frognerkilen.

Vi sender litt doble signaler. Det er vanskelig å klandre Freya dersom hun skulle bli forvirret.

Som oss.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer