KOMMENTARER

USA-valget

Jeg er nyforelska i Fox News

En hyllest.

PRESIDENTENS FORETRUKNE TV-KANAL: Trump-tilhengere stoler mer på Fox News enn på andre TV-kanaler. Derfor er deres dekning også egnet til å roe gemyttene i et polarisert folk. Foto: NTB
PRESIDENTENS FORETRUKNE TV-KANAL: Trump-tilhengere stoler mer på Fox News enn på andre TV-kanaler. Derfor er deres dekning også egnet til å roe gemyttene i et polarisert folk. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump skrek i telefonen da han onsdag ringte mediemogulen Rupert Murdoch, for å få Fox News til å trekke Joe Bidens seier i Arizona fra TV-kanalens prognose. Murdoch nektet. Rett nok er USAs president en begavet populist. Men Murdoch er et større forretningstalent. Og etter valgdekningen på Fox News å dømme: også en større demokrat. Med liten d.

Jeg forstår hvorfor Trump var sint. Fox News erklærte Arizona som avgjort lenge før andre medier. Fortellingen om hvem som ligger an til å vinne er selvforsterkende, og vil gjøre presidentens egen strategi mer krevende. Å miste støtten fra Fox News er nok for Trump å se skriften på veggen: Hans tid er omme.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 30.11.2020 08:20Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Fox News fortjener en hyllest. Presidentens foretrukne TV-kanal er vanligvis så vennlig innstilt til Donald Trump at de blir anklaget for propaganda, men kanalen har det siste halvannet døgnet stått i front for den folkeopplysningen som utgjør kjernen av pressens samfunnsoppdrag.

I en farlig opphetet situasjon rundt valgresultatet, har TV-kanalen levert viktige bidrag for å bevare det amerikanske demokratiets legitimitet. Trump-tilhengere stoler mer på Fox News enn på andre TV-kanaler. Derfor er deres dekning også egnet til å roe gemyttene i et polarisert folk.

Trump nektet på forhånd å svare på om han ville godta et valgnederlag. Nå vet vi svaret. Han kjemper imot på alle mulige måter.

Aldri før har noen presidentkandidat fått like mange stemmer som Joe Biden. Bare tre ganger etter krigen har noen kandidat vunnet mot en sittende president. Og aldri før har noen president gått til så harde angrep på sitt eget demokratiske system som Trump har gjort ved dette valget.

Presidenten erklærte seier før resultatet var klart, og i en rekke stater han ser ut til å tape. Trump har gått til retten for å kreve omtelling og stoppe opptellingen av stemmer i de viktige vippestatene Michigan, Pennsylvania, Georgia og Wisconsin. Han kommer med sterke anklager om omfattende valgjuks, og ber tilhengerne sine slåss for å forsvare ham. Dette er farlig.

Ingenting tyder på at Trump vil lykkes. Han får ingen hjelp fra Fox News. I den kaotiske situasjonen etter valget gjør kanalen en viktig innsats for demokratiet. Fox News er fremdeles en republikansk kanal. Kanalens Sean Hannity støtter som vanlig Trump i ett og alt. De avfeier ikke anklagene uten videre. Men de gjør skikkelig journalistisk arbeid.

Da presidenten erklærte seg som valgvinner lenge før stemmene var talt opp, var Fox News' Dana Perino krystallklar. Hun slo fast at valget ikke var avklart, og sa at presidenten gikk altfor langt. Perino kalte det et løftebrudd, siden Trump på nettopp Fox dagen før hadde lovet at han ikke skulle gjøre dette. Hun var selv pressesjef i Det hvite hus under president George W. Bush, og kan ikke mistenkes for å drive kampanje for Demokratene. Derfor er Perionos stemme viktig.

Kanalen løftet fram sentrale republikanere som Rick Santorum og Chris Christie, som begge kritiserte presidenten. Fox News' Chris Wallace slo fast at presidenten uten grunn kastet fyrstikker inn i en eksplosiv situasjon.

UT MOT TRUMP: - La meg være tydelig. I Pennsylvania vil hver stemme telle. Jeg skal kjempe som et helvete for å beskytte stemmene til enhver borger i Pennsylvania, sa guvenør Tom Wolf i en pressekonferanse natt til torsdag. Video: AP Vis mer

Trumps påstander om valgjuks blir på Fox News imøtegått på forbilledlig vis. De dekker påstandene og viste pressetreffet direkte, da Eric Trump og Rudy Giuliani i Pennsylvania kom med sine anklager om svindel. Deretter grillet de Trump-kampanjens representanter på om de kan underbygge påstanden om et eneste tilfelle av valgjuks.

Fox News går grundig inn i problematikken. De har hatt lange, lite tabloide intervjuer med ansvarlige for opptellingene i de ulike staten: Karen Brinson Bell fra North Carolinas valgstyre, secretary of State i Michigan Jocelyn Benson, Meagan Wolfe som leder Wisconsins valgkommisjon og guvernør Tom Wolf i Pennsylvania. Disse og mange flere har forklart i detalj hvordan opptellingene skjer, minst tre ganger og hvor mange ganger resultatet skal kontrolleres før det blir offisielt. Det er tørt. Det er overbevisende.

Torsdag morgen norsk tid var Karl Rove, kjent som blant annet valgkampsjef for George W. Bush, gjest i Fox & Friends. Rove anerkjente problemstillingen og behovet for valgobservatører og kontroll. Så gikk han i rette med anklagene om omfattende valgjuks, og fortalte hvorfor han tross alt stoler på systemet. En rekke av kanalens eksperter har fortalt hvorfor Trumps juridiske krumspring neppe vil endre utfallet av valget. At det, til tross for Giulianis påstander, ikke finnes noen bevis for bredt juks i Pennsylvania. At Høyesterett allerede har godkjent opptellingen der. At det var forventet at Wisconsins velgere foretrekker Biden.

Og de går i rette med Trump-kampanjens argumenter. Fox News forklarer at Republikanerne har rett til å kreve tilgang til tellelokalene og rett til å kreve omtelling. Men journalistene forklarer også at politikerne ikke selv skal kontrollere stemmesedlene, og at Trump-kampanjen ikke har gitt konkrete eksempler på hva de mener er gjort galt.

Fox News har – som ett av få medier – hele tida vist «popular vote», de nasjonale stemmetallene, på sin forside hele veien. Seerne blir derfor hele tida minnet på hvor mange flere som har stemt på Biden enn på Trump – i skrivende stund nesten tre og en halv million. Og de understreker det – tross alt – vakre ved valget. Valgdeltakelsen er den største siden 1900. Det amerikanske folket kom sammen og ga sin mening. Og: Det ser ut som om de sa at de ville ha en ny president.

På valgnatta slo Fox News alle tidligere rekorder, og hadde 14 millioner seere, nesten 5 millioner mer enn CNN. Fox News kan bli det første mediet som utroper Joe Biden til USAs neste president. For Donald Trump må det være det ultimate nederlaget.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer