DEBATT

Coronaviruset

Jeg gråter mye for tida

Hilsen en sliten og lei sykepleier!

IKKE FRISK: - Så fort man ikke smitter, anses man som frisk, jeg er langt fra frisk, skriver sykepleier Marita Viola Sand. Foto: Privat
IKKE FRISK: - Så fort man ikke smitter, anses man som frisk, jeg er langt fra frisk, skriver sykepleier Marita Viola Sand. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er sliten og lei! Nå er det ti måneder siden mitt første møte med covid-19. I etterkant har det gått slag i slag med viruset som søren meg har mutert og blitt verre.

«Det er bare en influensa,» er det mange som sier. Jeg har aldri sett noen i slike smerter covid-19 gir på dødsleiet, hos pasienter som dør av influensa. Det er opprettet egne lindringsdoser for dem med covid-19.

Det gjør vondt med stor V å dø av covid-19.

Det å se noen være spreke og oppegående den ene dagen, og døde fire dager seinere, er grusomt. Det er sjokkerende for oss og for pårørende.

Fra å si at «det ser ut som om din elskede takler dette fint», til å ta den tunge telefonen et par dager seinere, gjør noe med et menneske. Det har skjedd mer enn en gang siden mars …

Jeg ble ikke forberedt på å håndtere en pandemi da jeg bestemte meg for å bli sykepleier. Ingen av oss i helsevesenet kunne vært forberedt på noe så krevende. Vi har valgt dette yrke, men vi valgte ikke covid-19.

Frykten for viruset er for lav blant folk flest. De kjenner ingen som har mistet livet, kanskje kjenner de en som har hatt det, og klart seg fint. Jeg har «long covid», som betyr at selv nå, ti måneder etter jeg var smittsom, plages jeg.

Så fort man ikke smitter, anses man som frisk, jeg er langt fra frisk.

Kroppen verker, smak og lukt er fremdeles borte, jeg har null energi, sliter med søvn, har tåke i hjernen, og et hjerte som løper løpsk. Vær redd covid-19, selv om du tenker at du overlever, kan du bli plaget i lang tid etterpå.

Vis hensyn, og følg reglene. Ikke storm til nabokommunen fordi Vinmonopolet stenges, bestill hjem istedenfor. Vi ønsker ikke å få mutasjonen hit, fordi Ola nordmann er så tørst!

Jeg gråter mye for tiden, det skal absolutt ingenting til. Jeg er så lei alt, like lei restriksjoner som alle andre, like lei folk som må bryte reglene også. Hva skjedde med dugnaden? Det gikk fort fra samspill, til «survival of the fittest». Håper vi snart får litt fred fra hele greia!

Hilsen en sliten og lei sykepleier!

Innlegget ble først publisert på Sands Facebook-side, og er gjengitt med tillatelse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer