Ikke måneden for å sette krav:

- Jeg hater november

«For mange er november en måned vi rett og slett bare må gjennom.»

DEMPER: November demper både inspirasjon og overskudd, mener Jan Magne. Foto: NTB
DEMPER: November demper både inspirasjon og overskudd, mener Jan Magne. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Nylig leste jeg et innlegg som kalte november for årets mest «undervurderte» måned. Forfatteren mente det var oss det er noe galt med, ikke selve måneden.

Jeg tillater meg å være uenig i den påstanden. Det er mye galt med november, og det er helt greit å mene det.

Bålkos, ettertanke og melankoli høres hyggelig ut det, og all ære til forfatteren av dette innlegget som åpenbart – og med bildebevis - klarer å prioritere dette i denne desiderte jumboen blant årets måneder. Misforstå meg rett. Men for svært mange av oss er november en måned vi rett og slett bare må gjennom.

Den har ikke de fine fargene fra høstmånedene, den har ikke juleforventningene og det blir rett og slett bare mørkere og mørkere. Da er det helt naturlig at humøret vårt også påvirkes. Personlig mener jeg november hører hjemme akkurat der hvor de fleste av oss plasserer den – i bunnsjiktet. Og det må da være helt greit det også.

LIKER IKKE NOVEMBER: Jan Magne mener den nest siste måneden i året hører hjemme i bunnsjiktet. Foto: Privat.
LIKER IKKE NOVEMBER: Jan Magne mener den nest siste måneden i året hører hjemme i bunnsjiktet. Foto: Privat. Vis mer

Jeg er en helt vanlig familiefar i en helt vanlig jobb. For meg og min familie er november først og fremst dette: Mørkere tider, regn, sludd, våte barnehageklær samt den uunngåelige vissheten av at vi nå står på terskelen til en lang og stadig mer værmessig ustabil vinter. (Les: klimaendringer). Det hjelper selvsagt ikke at jeg er av den kategorien nordmenn som ikke nødvendigvis lengter etter skisesongen. Såpass ærlig skal jeg være. Dessuten er det også en betydelig demper for både inspirasjon og overskudd at det gjerne er mørkt når jeg drar på jobb, og etter hvert også like mørkt når jeg drar hjem igjen på ettermiddagen.

November er derfor ikke, og bør heller ikke være, måneden for å sette de aller strengeste kravene til seg selv om personlig utvikling og vekst. Tvert imot. Det er nok gjerne den måneden hvor vekta går litt opp, for så å øke ytterligere i jula. Deretter handler januar om å søke likevekt igjen. Dette vet alle som har vært innom et treningssenter i årets første måned. Da er det gjerne trangt om plassen.

November er rett og slett en fin måned for å lansere nye tv-serier på Netflix, for å spise litt mer enn du burde, være litt lat og ikke minst for å være litt humørsyk. Uten at vi skal få dårlig samvittighet for ikke å sitte ved en bålpanne i skogen og fordype seg i melankolske tankeretninger av det eksistensielle slaget.

Det er selvsagt ikke meningen å være negativ. Eller jo det er kanskje det. Iblant er vi litt negative, litt humørsyke og litt lei. Og det er lov - kanskje særlig i akkurat denne måneden. Kanskje er det til og med litt sunt også. De fleste av oss har uansett ikke kapasitet til å gå rundt å være positive hele tiden.

En av de foreldresamtalene jeg husker best fra barnehagen er den hvor jeg fikk følgende beskrivelse av arvingen min: Hun viser hele følelsesregisteret, etterfulgt av et smil fra pedagogen. Jeg tolket det utelukkende positivt.

Vi kan helt sikkert blitt bedre til å utforske våre melankolske sider i denne måneden. På den andre siden er jeg ganske sikker på at november er akkurat den måneden hvor jeg rett og slett ikke får fyr på bålet, og hvor skoene uansett er for gjennomvåte til å få noe særlig med hygge. Melankolien kan ta seg en bolle, og november likeså.

Men allerede i desember snur sola og det går mot lysere tider. Det er da noe.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer