DEBATT

Skolepolitikk:

Jeg skal fortelle en hemmelighet

Stadig flere elever krever å bli underholdt. De har av en eller annen grunn fått for seg at alt på skolen skal være gøy, skriver lektor Mirjam Randa Hermansen.

SKOLE: Det finnes sannsynligvis politikere som blir fornøyde når de finner forskningsresultater som legitimerer deres manglende evne til å satse på skolen, skriver kronikkforfatteren. Foto: Birgitte Møgster
SKOLE: Det finnes sannsynligvis politikere som blir fornøyde når de finner forskningsresultater som legitimerer deres manglende evne til å satse på skolen, skriver kronikkforfatteren. Foto: Birgitte Møgster Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

35 elever, to lærere: Én lærer har spesialundervisning med en pleietrengende autistisk elev uten språk. De sitter i et grupperom med glassvinduer og ser inn på resten av elevgruppen som har matematikk. Læreren i det store klasserommet underviser en fargerik gruppe bestående av fem elever med lese- og skrivevansker.

Ytterligere to elever har blitt diagnostisert med ADHD. To av elevene har ukentlige samtaler med psykolog grunnet psykiske vansker. Læreren er koblet til teleslynge slik at den hørselshemmede eleven får med seg undervisningen. Det blir etter hvert så mange elever som trenger hjelp at uroen i klasserommet sprer seg. Læreren på grupperommet starter et pedagogisk spill på nettbrettet, og går inn for å hjelpe den andre læreren som har ansvar for over 30 elever alene.

På begynnelsen av 1900-tallet oppsto spesialskoler som tok seg av barn med spesielle behov. Folkeskoleloven av 1936 utelot elever som grunnet «åndelige eller legemlige mangler» ikke kunne delta i undervisningen, og elever som «viste så dårlig oppførsel at de andre skolebarna derved utsettes for skadelig påvirkning».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer