KOMMENTARER

Coronavaksine

Jeg stiller meg bakerst i køen

La russen på 18, studenten på 22, de unge voksne, helsepersonell og lærere få vaksine.

JA, MEN IKKE NÅ: - Hvorfor skal jeg ha vaksinen før unge voksne, eller lærere og helspersonell? Jeg takker nei, går ut av køen og stiller meg bakerst, skriver Anders Grønneberg i denne kommentaren. Foto: Marit Hommedal / NTB
JA, MEN IKKE NÅ: - Hvorfor skal jeg ha vaksinen før unge voksne, eller lærere og helspersonell? Jeg takker nei, går ut av køen og stiller meg bakerst, skriver Anders Grønneberg i denne kommentaren. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg går herved ut av vaksinekøen. Ikke fordi jeg er skeptisk eller motstander, men fordi det er ikke min tur nå. Det er alders- og yrkesgrupper som er langt viktigere å få vaksinert enn sånne som meg.

Hemoroidene er i ferd med å slå røtter i hjemmekontorstolen, som neppe ville blitt godkjent som sitteanordning av HMS-ansvarlig eller verneombudet (men så er jeg faktisk verneombud, og dispensasjon er gitt på eget ansvar).

Jo da, jeg begynner å bli sliten nå etter snart 14 måneder på hjemmekontor, avbrutt med hytte- og båtkontor. Men likevel er jeg privilegert. Som middelaldrende tåler jeg utmerket godt å slippe og se mine kolleger - verre er fravær av venner, teaterstykker og konserter. Men det går, og jeg skal klare flere måneder til.

De jeg synes virkelig synd på, er barna, ungdommene og de unge voksne: de som skulle blomstret nå - ikke fordi det er vår, men fordi disse er i sin ungdoms vår. Nå er det deres tur til å få stikket i overarmen, og gå russetida og sommeren i møte med øl i hånda og kjærlighet i blikket.

IKKE MEG: Gi vaksinen først til dem som trenger den mest, og det er ikke meg. Foto: NTB
IKKE MEG: Gi vaksinen først til dem som trenger den mest, og det er ikke meg. Foto: NTB Vis mer

Jeg synes også synd på de mange helsearbeiderne og lærerne som fremdeles ikke er vaksinert. Uunnværlige yrkespersoner i vår viktigste frontlinje. La også de få vaksine. Madammen har i over ett år gitt anestesi på sykestua sammen med kirurger og operasjonssykepleiere - verken hun eller noen av hennes nærmeste kolleger er vaksinert.

59 år er ingen alder. Jeg har ingen underliggende sykdommer jeg kjenner til, og sånn sett er covid-19 statistisk sett verken spesielt farlig eller livstruende for meg - eller andre godt voksne i min situasjon. Så hvorfor skal sånne som meg «snike i køen». Jeg vil ikke ha den vaksinen før alle i de nevnte gruppene har fått den.

JEG BARE SPØR: Hvorfor skal friske 40-60-åringer prioriteres framfor unge voksne? spør Anders Grønneberg. Foto: Lars Eivind Bones
JEG BARE SPØR: Hvorfor skal friske 40-60-åringer prioriteres framfor unge voksne? spør Anders Grønneberg. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Hver dag følger jeg lojalt regler og forskrifter som Camilla, Espen, Erna, Bent og Raymond foreskriver. Jeg hører på dem, lytter og lar meg lede akkurat som av fastlegen. Litt motvillig, men det er til mitt eget beste - enten jeg er enig eller uenig. Holder meter’ n, holder tometer ‘n, holder pusten - sykler, tar aldri trikk. Går bare på Polet, hvis jeg må - og det må jeg.

Vi skal ha stor respekt for våre fremste coronakrigere, de som står i medienes søkelys hver eneste dag og gjør sitt beste. De som legger ansiktet i folder, de som blir gråere i huden og håret for hver ny sykehusinnleggelse. Det er ikke enkelt å vite hva man skal gjøre med den usynlige fienden, som stadig ikler seg en annerledes og hardere rustning. Men det er lov å sette spørsmålstegn ved avgjørelser.

Det fins flere hundre tusen smittevernspesialister og epidemiologer i landet, jeg er én av dem. Har hatt en bratt læringskurve, og iblant vet jeg best - sammen med andre ufaglærte. Tror jeg, i hvert fall. Men jeg stiller likevel spørsmålstegn ved myndighetenes tidvis unnfallenhet og kortsiktige «klatte»-vedtak.

For noen måneder siden da det første muterte viruset ble registret i Europa, uttalte en av de ekte fagfolka at vi ikke kunne utelukke at mutanten ville komme til Norge. Da kvitterte jeg kontant til tv-ruta, uten å bli hørt av FHI-eksperten, at viruset allerede var i Norge. To uker seinere ble det påvist. Hvorfor ikke bare si det som det er. Sånne uttalelser svekker troverdigheten. Også hvordan vaksinen fordeles, med tvilsom geografisk fordeling.

Det jeg reagerer sterkest på, i tillegg til at ikke unge, lærere og helsepersonell blir prioritert, er den kampen Raymond i lang tid har kjempet nærmest alene. Han framstår som den mest standhaftige politikeren med den tydeligste stemmen.

Raymond står der dag inn og natt ut, i sin skyttergrav. Bajonetten, som skulle vært en sprøytespiss, er knekt. For det er innenfor en radius på noen mil fra rådhuset, der han sitter og blir et år eldre for hver dag som går, at krigssonen er. Og det er der artilleriet trengs.

Det er mange som trenger vaksinen før meg. Derfor: når navnet mitt dukker opp, ring noen andre, eller jeg sender nabogutten som er russ. Selv har jeg gått ut av køen og står bakerst - med glede. Det er mitt stikk til dem som bestemmer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer