Jensens føirrbainnelse

Dagbladets kommentator er en beundrer av filmens «Heftig og begeistret», men ikke av regissøren Knut Erik Jensen.

Inntil nylig har jeg vært ihuga fan av «Heftig og begeistret». Min beundring for Berlevåg mannsangforening står for så vidt ved lag ennå, men ikke for filmens regissør Knut Erik Jensen.

Dagens Næringsliv skal ha takk for portrettet med ham sist lørdag. Der er Jensen i sitt ess, og gyter ut av seg all aggresjon og føirrbainnelse som ligger latent i ham så snart «det østlandske» blir brakt på bane. Og det blir det.

  • «De [Frogner-fruer og byfolk] lever ofte kunstige liv, mens folk langs kysten i Finnmark lever fritt.» Og videre: «Jeg hater det østlandske med at alle skal være så flinke, rasjonelle og fornuftige, fulle av boklig kunnskap. Det er levd liv som er virkelig kunnskap.» Må jeg ha lov til å falle besvimt om av latter, for nå å sitere nordrikets virkelig store sønn, Knut Hamsun. Det er på det rene at Knut Erik Jensen er en narr. Han, som avskyr alt som smaker hollywoodsk og fordreid liv, framstiller de nordlandske kysttilværelsen som den herligste på jord. Om folk der oppe ikke er fri for bekymringer, så er det ikke verre stelt enn at de skyller ut selv de grimmeste livssvulster med en fri latter, og hever hodet for nye trettidøger på de knallharde fiskebankene.
  • Jensen, som er så ekte at han nekter å snakke om sin egen alder, feier over hele det nordnorske menneskelandskap og trekker ut en essens som visstnok skal være gjengs for alle 464328 innbyggere i våre tre nordligste fylker. Og der skal det ikke finnes kunstige liv? Grådighet, misunnelse, hat, angst og mørke kroker? Er det bare glæde i Berlevåg mannsangforening når kameraene er slått av? Slåss ikke samer og ikke-samer for livet i Kåfjord? Er det ikke bare Oslo-styrt elendighet i små bygdesamfunn, fraflytting, arbeidsledighet og iskalde vinder? Mennesker som blir utstøtt fordi de ikke er aktive i idrettslaget?
  • Jeg er selv fra ei ikke-østlandsk bygd, og vet at der som alle andre steder finnes kunstige liv mange nok til å fylle et fly til Las Vegas. Jensen skryter av at han drakk cappuccino i Frankrike allerede i 1965 og at han uttalte entrectte og bernaise riktig på Theatercaféen. Mannen har studert i Russland, Frankrike og England og er således full av boklig kunnskap. Men han flyttet til Finnmark da han var ferdig og jobbet med film alene. Selv om han nå for tida foretrekker å skrive sine iskalde manus i sommerhuset i Portugal. «En kunstner må finne seg selv fra første stund,» sier Jensen i intervjuet. Han kom til sine egne, men kjente de ham?
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.