LEDER

Stortingsvalget:

Jern-Erna gir seg ikke

Erna Solberg har ikke begynt på byggingen av sitt ettermæle, men gitt startsignalet til et nytt prosjekt.

GIR SEG IKKE: Erna i et regn av konfetti etter talen på Høyres valgvake. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GIR SEG IKKE: Erna i et regn av konfetti etter talen på Høyres valgvake. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hvis noen skulle være i tvil: Det er fremdeles plenty med jern i Erna. Hun har ingen planer om å gi seg som Høyre-leder. Solberg sier også at hun har planer om å lede Høyre og de andre borgerlige partiene fram til valgseier og ny regjeringsmakt i 2025.

Erna Solberg sier hun gjerne vil bli statsminister igjen. Video: Regjeringen.no Vis mer

Dette blir sagt i nederlagets time der den avgående statsministeren skal vise hva hun er laget av. Hun har ikke begynt på byggingen av sitt ettermæle, men gitt startsignalet til et nytt prosjekt. Samtidig er det fire lange år til et nytt stortingsvalg. Mye kan endre seg på de årene. Det gjelder både Erna Solbergs posisjon og Høyres planer for maktovertakelse.

Høyre har god tid på å utvikle en ny maktstrategi. En overordnet oppgave nå er å ta ledelsen som det tyngste og skarpeste opposisjonspartiet. Det er en rolle Erna Solberg er skreddersydd for. Ingen andre i opposisjonen er bedre rustet til å måle krefter med Jonas Gahr Støre når han overtar som regjeringssjef.

Høyre må også holde Fremskrittspartiet i øra. Sylvi Listhaug har som mål at Frp blir det ledende og mest tydelige partiet i opposisjon. Frp er uinteressert i politisk samarbeid, og vil de nærmeste årene dyrke og bygge seg selv. Det er i Høyres interesse å overskygge Listhaugs prosjekt, men uten å støte vekk Frp.

For Høyre vil den erfarne Erna Solberg være en naturlig lederskikkelse når et nytt borgerlig alternativ skal utvikles. Det kan samtidig tenkes at det vil skje et lederskifte i god tid før neste valg. En slik løsning vil gi en ny Høyre-leder tid til å etablere seg og få eierskap til en modernisert politisk kurs.

Det er et visst historisk sus over Erna Solbergs avgang som statsminister. Hun er den av partiets statsministre som har sittet lengst ved makten. Solberg er også blant de mest betydelige. Statsministerens maktpolitikk har likheter med hennes personlighet: Kunnskapsbasert, balansert, pragmatisk og romslig overfor samarbeidende partier.

Det har også hatt sin pris. Bruken av oljepenger har vært skyhøy. Den pågående serien av kompromisser i regjeringen har utvannet Høyres profil. Partiet og regjeringen mangler en tydelig grønn politikk. Forbruket av sju justisministre - seks av dem fra Frp - må svi. Og så videre.

Bedømt som politisk leder er det likevel ingen tvil om at Erna Solberg er en betydelig skikkelse. Hun står også støtt ved overgangen til opposisjon. Erna Solberg fortjener en takk for sin innsats som Norges statsminister i åtte år.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer