LEDER

Jernbaneskandalen

Fire år er gått siden omorganisering og privatisering gjennom jernbanereformen. Likevel er det ikke tatt noe initiativ til evaluere reformens resultater. Det er sterkt kritikkverdig.

TESTER IKKE: Statsminister Erna Solberg (H) i førerhuset i førerhuset i forbindelse med åpningen av nye Holmestrand stasjon. Foto: Lise Åserud / NTB
TESTER IKKE: Statsminister Erna Solberg (H) i førerhuset i førerhuset i forbindelse med åpningen av nye Holmestrand stasjon. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Nesten all politikk har et innebygd problem: Politikernes svake vilje til å sette i gang uavhengige vurderinger av egne resultater. Det er et paradoks, for å si det mildt. Målstyring har vært den sentrale forvaltningsmessige teknikken i Norge siden den ble innført av Gro Harlem Brundtlands regjering på slutten av 1980-tallet. Ordningen innebærer klargjøring av mål og ansvar, kartlegging av om målene nås, og bruk av kunnskap fra oppnådde resultater i det videre arbeidet.

Jernbanereformen er et eksempel på manglende vilje til å måle politikkens resultater. I en bred undersøkelse av denne reformen har Aftenposten avdekket at ingen har sjekket hvordan den har virket. Det er påfallende når vi vet hvor omfattende, kompleks og omstridt konkurranseutsettingen av jernbanen var.

Som Aftenposten påpeker bygde reformen fra januar 2017 på et dristig mål: Det skulle bli flere kokker, men mindre søl. Ansvaret for tog, spor, signalsystemer, vedlikehold og langsiktig strategi skulle rendyrkes. I dag består jernbanen i Norge av over 20 ulike etater, selskaper og institusjoner. De fleste med egne styrer, administrasjon og toppledelse. Fragmenteringen er total.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.