Nesten all politikk har et innebygd problem: Politikernes svake vilje til å sette i gang uavhengige vurderinger av egne resultater. Det er et paradoks, for å si det mildt. Målstyring har vært den sentrale forvaltningsmessige teknikken i Norge siden den ble innført av Gro Harlem Brundtlands regjering på slutten av 1980-tallet. Ordningen innebærer klargjøring av mål og ansvar, kartlegging av om målene nås, og bruk av kunnskap fra oppnådde resultater i det videre arbeidet.
Jernbanereformen er et eksempel på manglende vilje til å måle politikkens resultater. I en bred undersøkelse av denne reformen har Aftenposten avdekket at ingen har sjekket hvordan den har virket. Det er påfallende når vi vet hvor omfattende, kompleks og omstridt konkurranseutsettingen av jernbanen var.
Som Aftenposten påpeker bygde reformen fra januar 2017 på et dristig mål: Det skulle bli flere kokker, men mindre søl. Ansvaret for tog, spor, signalsystemer, vedlikehold og langsiktig strategi skulle rendyrkes. I dag består jernbanen i Norge av over 20 ulike etater, selskaper og institusjoner. De fleste med egne styrer, administrasjon og toppledelse. Fragmenteringen er total.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger