KOMMENTARER

Sanna Marin:

Jo, det var uklokt

At Sanna Marin danser, er livsbejaende og morsomt. Noe av kritikken er likevel legitim, skriver Martine Aurdal.

Jo, det var uklokt
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Sanna Marin brast i gråt under en tale i Lahti onsdag ettermiddag. Den siste uka har hun vært utsatt for beinhard kritikk, tatt narkotikatest med offentliggjort resultat og opplevd stadig flere lekkede videoer vise statsministeren feste med sine venner.

Fra Norge er det vanskelig å se hvorfor videoene vekker debatt, saken samler nemlig nordmenn fra ytterste høyre til ytterste venstre i unison hyllest over den kule, pene, unge statsministeren. Sosiale medier oversvømmes av dansevideoer tagget #solidaritywithsanna og #imwithsanna. Snorre Valen, redaktør og tidligere SV-nestleder, mener pressen heller burde fokusere på hvem som tjener på at videoen blir spredt - altså russerne. Subjekt-redaktør Danby Choi sa da vi diskuterte saken i God Morgen, Norge mandag at dette likner en presseskandale. Leder Simen Bondevik i Unge Sentrum slutter seg til uttalelsen fra Sigbjørn Aanes, First House-rådgiver og tidligere statssekretær for Erna Solberg om at «Det eneste disse videoene viser er at Finland har en statsminister som mange kan relatere til» og mener saken ikke har noe i pressen å gjøre.

Det er jeg ikke enig i.

Selvsagt skal en statsminister kunne danse, både på fest og på nattklubb - slik to av videoene viser Sanna Marin gjøre. Vi har sett Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen danse i Oslo pride, Carl I. og Eli Hagen på Skal vi danse, hele Regjeringen Solberg danse Til Dovre faller og Trygve Slagsvold Vedum danse på pub. Mange av disse fester også i badstu og danser på nachspiel. Det er bare gøy.

Videoene av Sanna Marin i private sammenhenger ville ikke blitt en sak hvis det bare var dansingen som ble problematisert. Norsk presse sitter til enhver tid på mye informasjon om politikere og andre kjente mennesker som vi mener tilhører privatlivet og ikke publiserer. Vi avslører for eksempel ikke utroskap - med mindre det også er maktmisbruk, og selv det gjorde vi knapt før Metoo.

Jeg forstår godt at Sanna Marin er fortvilet over spredningen. I Lahti sa hun at «dette er privat, det er glede og det er selve livet». Det er urimelig å kreve at en statsminister aldri skal kunne senke skuldrene og ta seg en fest med vennene sine. Det er vanvittig at et parti i parlamentet krever narkotikatest etter en uskyldig festvideo - og at statsministeren tar en slik test. Det er et demokratisk problem hvis vi stiller så høye krav til politikere at få orker å være det. Jeg tror også at videoene har så sterk effekt fordi Marin er en ung kvinne som ser ut som en filmstjerne - og ikke en aldrende Churchill, Trump eller Sarkozy. Debatten lukter både av moralisme og kvinneforakt.

Likevel: Når saken i Finland blir så stor at hun tar en slik test og politiske kommentatorer mener den vil koste henne jobben, er dette opplagt verdt å dekke. Hvis det er mistanke om lovbrudd, under en pandemi eller ved bruk av narkotika, har festingen offentlig interesse. Dette har blant andre Boris Johnson og Erna Solberg fått erfare før - og også Marin selv. Det er interessant hvem som sprer videoene og hvorfor. Det kan også ha offentlig interesse hvem en statsminister omgir seg med, hvis dette er kjente mennesker og det kan stilles spørsmål ved mulige bindinger.

Alt dette er relevant i denne saken. En av Marins venner roper i videoen det som kan høres ut som «melgjengen», og som noen hevder er finsk slang for kokain. Statsministeren omgås kjente influensere som lever av å dele bilder av seg selv i sosiale medier. Det er hun som inviterer til badstu på nachspiel i statsministerboligen - der to av vennene filmer seg selv med puppene bare, bare skjult bak et offisielt møteskilt med skriften «FINLAND».

At videoene brukes i russisk propaganda, er opplagt. Men statsministerens venner har lagt dem ut på Instagram og TikTok. Det er dårlig gjort mot Marin - men reiser legitime spørsmål ved om hun har vært forsiktig nok.

En statsminister er statsminister døgnet rundt. Finland har en lang grense mot et naboland i krig, et land som er verbalt aggressive også mot dem. Ingen kan vite når en krise vil oppstå. Derfor stilles det også spørsmål som dette: Hvor full bør en statsminister være?

Sanna Marin er åpenbart ikke døddrukken på videoene, og hun sier selv at hun alltid kan nås via livvaktene sine. Hun har også beklaget bildet av de to lettkledde venninnene i statsministerboligen. Men hun sier også at det aldri har vært nødvendig for henne å gå på jobb midt på natta og at hun ikke ser for seg at det kan skje.

Terroren 22. juli var en fredag i fellesferien 2011, statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen i statsministerboligen samme kveld. Da massedrapet på Kongsberg fant sted 13. oktober 2021 dro jeg selv ikke til pressekonferansen - fordi jeg var på restaurant og hadde drukket vin. Statsminister Erna Solberg sto klar på podiet. Grytidlig lørdag morgen 25. juni i år var statsminister Jonas Gahr Støre den første fra det offisielle Norge som fordømte angrepet under Oslo Pride.

Og selv om alle disse beviselig tar seg et glass eller tre iblant: Det offentlig etterlatte inntrykket av våre siste statsministere er at de har vært forsiktige med hvor mange glass, mens de har vært statsministere. Hvis deres venner sitter på kompromitterende bilder fra fest i statsministerboligen, har de valgt sine venner med omhu. Jeg tror det er klokt og vekker tillit.

Å danse på fest er livsbejaende og morsomt, man føler seg dessuten ofte bedre. Men det bør ikke være overraskende for statsministeren at noen mener det uklokt å posere på nattlige festvideoer med influensere og invitere dem til utagerende nachspiel i statsministerboligen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer