DEBATT

Mattilsynet

Jobber smartere og riktigere

Det er bonden som er den viktigste faktoren for dyrenes velferd.

GRIPER INN: Mattilsynets rolle og ansvar er å fange opp og gripe inn i situasjoner der disse grunnleggende forutsetningene ikke er tilstede, der dyr av ulike grunner ikke har det bra og lider, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB
GRIPER INN: Mattilsynets rolle og ansvar er å fange opp og gripe inn i situasjoner der disse grunnleggende forutsetningene ikke er tilstede, der dyr av ulike grunner ikke har det bra og lider, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladets lederartikkel mandag 5. juli om om Mattilsynets arbeid med dyrevelferd gir grunnlag for noen kommentarer fra min side.

Mattilsynet driver et omfattende dyretilsyn, og bruker store ressurser for at vi skal ha best mulig dyrevelferd i Norge. Men det er ikke mulig å overvåke hver eneste gård og hvert eneste dyr til enhver tid gjennom offentlig tilsyn. - Og kanskje viktigere; det er heller ikke poenget.

Det er den enkelte bonde og dyreholder som har ansvaret for dyrevelferden for egne dyr. Det er bonden som er den absolutt viktigste faktoren for dyrenes velferd. Det store flertallet av norske bønder driver et svært godt dyrehold.

Mattilsynets rolle og ansvar er å fange opp og gripe inn i situasjoner der disse grunnleggende forutsetningene ikke er tilstede, der dyr av ulike grunner ikke har det bra og lider. Men poenget for Mattilsynet er ikke nødvendigvis å arbeide mer, men heller å arbeide smartere og riktigere.

Det har derfor blitt gjennomført et omfattende forbedringsarbeid på flere områder av tilsynsforvaltningen. Mattilsynet har de siste årene gjort mye for å ha systemer der de fanger opp de alvorlige sakene. Der de bruker ressursene sine der behovet og effekten er størst. Mattilsynet gjennomfører nå en større andel uvarslede tilsyn enn tidligere. 2/3 av tilsynene på gris er nå uvarslet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer