DEBATT

Sykepleierlønn:

Jobber til de stuper

Fastlegen får egen post på statsbudsjettet, fordi fastlegeordningen er i krise. Sykepleierne får ingenting. Selv om krisen i sykepleietjenesten er minst like stor.

KAN GÅ HJEM: Selv om fastlegene jobber svært lange dager og mange slutter fordi de ikke orker mer, kan fastlegene på et tidspunkt låse døra og gå hjem. Det kan ikke sykepleierne, skriver kronikkforfatteren. Her er to sykepleiere ved akuttmottaket på Ahus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KAN GÅ HJEM: Selv om fastlegene jobber svært lange dager og mange slutter fordi de ikke orker mer, kan fastlegene på et tidspunkt låse døra og gå hjem. Det kan ikke sykepleierne, skriver kronikkforfatteren. Her er to sykepleiere ved akuttmottaket på Ahus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Anne-Kjersti Langefoss
Anne-Kjersti Langefoss Vis mer

Dette er ikke et forsøk på å sette to yrkesgrupper opp mot hverandre. Men, fastlegen ser pasienten i gjennomsnitt i femten minutter, mens sykepleieren er hos pasienten døgnet rundt. Fastlegen får egen post på statsbudsjettet, fordi fastlegeordningen er i krise. Sykepleierne får ingenting. Selv om krisen i sykepleietjenesten er minst like stor.

BISTAND: Forsvaret og apotekene skal bistå med distribusjon og vaksinering av vaksinedosene som nå sendes ut til kommunene. Video: Regjeringen / Magnus Paus / Dagbladet TV. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

Vi trenger begge profesjoner i Helse-Norge. De samarbeider godt, og mellom profesjonene er det stor enighet om at de er komplementære. Så hva er årsaken til regjeringens forskjellsbehandling? Jeg er ikke så naiv at jeg tror at fastlegene prioriteres fordi de er næringsdrivende med offentlig finansiering. Selv om det er lett å ty til den begrunnelsen.

Jeg velger å tro at ansvarlige statsråder ikke er så kyniske. Men, jeg skal innrømme at det er lett å ty til denne forklaringen. Sykepleiere er jo kommune- og statsansatte. Skulle man prioritere sykepleiere, får man jo alle de andre yrkesgruppene på nakken. De vil jo også ha bedre vilkår og mer lønn. I tillegg bryter man inn i forhandlingene mellom partene i arbeidslivet, og det skal man jo ikke gjøre.

Nei, da er det bedre å fortsette utnyttelsen av sykepleiernes høye yrkesmoral. Selv om fastlegene jobber svært lange dager og mange slutter fordi de ikke orker mer, kan fastlegene på et tidspunkt låse døra og gå hjem. Det kan ikke sykepleierne. 24 timer er 24 timer. Er det ikke nok folk til å dekke et forsvarlig tilbud på en seinvakt, jobber sykepleieren dobbeltvakt.

Selv om hun kanskje har gått seinvakt kvelden før og ikke sovet mange timer mellom vaktene. Nattevakter må fortsette på dagvakt for å opprettholde faglig forsvarlighet, vi har trippelvakter, tilbakekalling fra ferie etc. etc. Sykepleieren jobber til hun stuper.

Statsråder i mange påfølgende regjeringer gjør som de tre apekattene; ikke høre – ikke se – og ikke snakke. Så går nok bråket over denne gangen også. Eller stopp litt, nå var jeg kanskje urettferdig. I tilleggsproposisjonen til neste års statsbudsjett står det på side 47:

«Det foreslås å bevilge 25 mill. kroner til å etablere om lag 30 nye utdanningsstillinger i anestesi-, barn-, operasjon-, intensiv- og kreftsykepleie (ABIOK) og for jordmorutdanningen. ABIOKsykepleiere og jordmødre har en kompetanse som er grunnleggende for å gi trygge helsetjenester av høy kvalitet over hele landet. (….) Forslaget vil bidra til mer stabil bemanning og bidra til et redusert behov for innleie. Midlene foreslås bevilget over basisbevilgningene til de regionale helseforetakene på post 72–75».

25 millioner til alt dette. Det er jo nesten ufattelig naivt. I tillegg skal det redusere bruken av innleie - er det mulig! Det aller verste er at midlene bevilges over basisbevilgningene til helseforetakene. Hva betyr det? Siden midlene ikke er øremerket går de i den store sekken, og brukes til det helseforetakenes tallknusere mener er formålstjenlig.

Skulle det rakne helt for eksempel på intensivavdelingene. Det er for mange pasienter i forhold til tilgang på kompetente intensivsykepleiere, kan vi ikke bare vende oss mot et annet land i Europa for å leie inn hjelp. Der er situasjonen like kritisk som i Norge. Orker ikke sykepleierne lenger er vi faktisk ille ute. Spør en hvilken som helst lege i sykehusene våre. De vil bekrefte at de er helt hjelpeløse uten en kvalifisert sykepleier til å være hos pasienten når legen går videre til andre oppgaver.

Til slutt har jeg lyst til å si: Hurra for at fastlegene kan få bedre arbeidsvilkår. Det fortjener de! Men er det noen som får litt vond smak i munnen? Dette er hentet fra regjeringens pressemelding fra 12.november:

«Regjeringen følger opp Handlingsplanen for allmennlegetjenesten og foreslår 300 millioner til å styrke allmennlegetjenesten i 2022» og videre: «Handlingsplanen for allmennlegetjenesten er en forpliktende opptrappingsplan som innebærer at regjeringen vil fremme forslag om å styrke allmennlegetjenesten med 1,6 milliarder fram mot 2024» og til slutt (for liksom å gni det inn for alle oss som mener at sykepleiere trenger tilsvarende løft): «Fastlegene spiller en nøkkelrolle i helse- og omsorgstjenesten. Vi trenger fastlegene for å gi innbyggerne et godt helsetilbud der de bor, men ordningen er under press».

Og da har jeg ennå ikke nevnt at det tar 5–6 år å utdanne en intensivsykepleier.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer