DEBATT

Sykepleierlønn:

Jobber til de stuper

Fastlegen får egen post på statsbudsjettet, fordi fastlegeordningen er i krise. Sykepleierne får ingenting. Selv om krisen i sykepleietjenesten er minst like stor.

KAN GÅ HJEM: Selv om fastlegene jobber svært lange dager og mange slutter fordi de ikke orker mer, kan fastlegene på et tidspunkt låse døra og gå hjem. Det kan ikke sykepleierne, skriver kronikkforfatteren. Her er to sykepleiere ved akuttmottaket på Ahus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KAN GÅ HJEM: Selv om fastlegene jobber svært lange dager og mange slutter fordi de ikke orker mer, kan fastlegene på et tidspunkt låse døra og gå hjem. Det kan ikke sykepleierne, skriver kronikkforfatteren. Her er to sykepleiere ved akuttmottaket på Ahus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dette er ikke et forsøk på å sette to yrkesgrupper opp mot hverandre. Men, fastlegen ser pasienten i gjennomsnitt i femten minutter, mens sykepleieren er hos pasienten døgnet rundt. Fastlegen får egen post på statsbudsjettet, fordi fastlegeordningen er i krise. Sykepleierne får ingenting. Selv om krisen i sykepleietjenesten er minst like stor.

Vi trenger begge profesjoner i Helse-Norge. De samarbeider godt, og mellom profesjonene er det stor enighet om at de er komplementære. Så hva er årsaken til regjeringens forskjellsbehandling? Jeg er ikke så naiv at jeg tror at fastlegene prioriteres fordi de er næringsdrivende med offentlig finansiering. Selv om det er lett å ty til den begrunnelsen.

Jeg velger å tro at ansvarlige statsråder ikke er så kyniske. Men, jeg skal innrømme at det er lett å ty til denne forklaringen. Sykepleiere er jo kommune- og statsansatte. Skulle man prioritere sykepleiere, får man jo alle de andre yrkesgruppene på nakken. De vil jo også ha bedre vilkår og mer lønn. I tillegg bryter man inn i forhandlingene mellom partene i arbeidslivet, og det skal man jo ikke gjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer