DEBATT

Cøliaki:

Jonas, la meg spise brød!

Glutenfri mat er mer usunn enn glutenholdig mat. Den inneholder mindre protein, fiber og næringsstoffer, men mer mettet fett. Det vil si at vi betaler mer for mindre næringsrik kost.

STØNAD: Grunnstønaden cøliakere mottar er nettopp for å dekke merkostnadene for et fullverdig måltid, men slik ordningen er i dag, strekker ikke stønaden til, skriver innsenderen. Foto: Katarzyna Wojtasik / Shutterstock / NTB
STØNAD: Grunnstønaden cøliakere mottar er nettopp for å dekke merkostnadene for et fullverdig måltid, men slik ordningen er i dag, strekker ikke stønaden til, skriver innsenderen. Foto: Katarzyna Wojtasik / Shutterstock / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Over en årrekke har grunnstønaden til cøliakere blitt redusert til det minimale, og det er ingen tvil om at dette har gått hardest utover de som allerede har minst; studentene. Vil en ny regjering verne om dem som har minst?

FRYKTLØS: Dagbladets kommentator Martine Aurdal kommenterer homopioneren Kim Frieles bortgang. Video: Dagbladet TV Vis mer

Mange cøliakere møter motstand fra dagens politikere. Enkelte tyr til ufin retorikk om å ta penger fra staten, mens andre stiller seg helt uforstående. Realiteten er at cøliaki påvirker min hverdag i svært stor grad – og min eneste medisin er glutenfri mat.

Uavhengig av om du handler mat på butikken eller spiser pizza ute med venner, så vil det glutenfrie alternativet nesten alltid være dyrere. Dersom jeg skal spise i studentkantina med mine medstudenter, må jeg forvente å betale opptil 50 kroner mer for maten.

Glutenfrie matvarer kommer i mindre kvantum. Jeg spiser ca. et halvt glutenfritt brød om dagen. Dette tilsvarer alene over 700 kroner på brød i måneden, noe som også er et stort jafs av studentbudsjettet.

Glutenfri mat er mer usunn enn glutenholdig mat. Den inneholder mindre protein, fiber og næringsstoffer, i tillegg til mer mettet fett. Det vil si at vi betaler mer for mindre næringsrik kost. En med vanlig kosthold ville nok forventet et næringsrikt måltid, om en hadde betalt 60 kroner mer for brødet.

For en med cøliaki vil et brød til 60 kroner mer bety et produkt som verken er særlig sunt eller god på smak.

Rapporter som skal vurdere summen på stønaden, baserer seg på feil premisser. I stedet for å sammenlikne like matvarer, har man sammenliknet prisen mellom et ordinært burgerbrød med prisen til en glutenfri brødskive. Det er jo ingen tvil om at et glutenfritt burgerbrød er dyrere enn en glutenfri brødskive.

Stønaden vi får ligger i dag på 1047 kroner i måneden. Grunnstønaden vi mottar er nettopp for å dekke merkostnadene for et fullverdig måltid, men slik ordningen er i dag, strekker ikke stønaden til.

Jeg håper Jonas og den nye regjeringen endelig stiller opp for de som har blitt systematisk nedprioritert de siste årene – så også vi kan spise brød!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer