KOMMENTARER

Juan Carlos i vanære

Kongehuset Borbón har sjelden forstått sitt eget beste, skriver Einar Hagvaag.

I VANÆRE: Spania demonstrerer mot kong Juan Carlos, som forlot landet nylig. Han som var «demokratiets konge», kalles her «Borbón ladrón», altså «Borbón tjuv». Skandalene hopet seg opp i hans seinere leveår. Foto: Álvaro Barrientos / AP / NTB Scanpix
I VANÆRE: Spania demonstrerer mot kong Juan Carlos, som forlot landet nylig. Han som var «demokratiets konge», kalles her «Borbón ladrón», altså «Borbón tjuv». Skandalene hopet seg opp i hans seinere leveår. Foto: Álvaro Barrientos / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Inn fra nærmest ingenting kom Juan Carlos og steig til de virkelig store høyder som konge av Spania før han falt ned i den dypeste dal og endte opp i landsflukt. Han ender livet omtrent som han var født, som flyktning.

Slekt skal følge slekters gang. Juan Carlos er født i Roma i Italia i 1938. Bestefaren, kong Alfonso XIII, måtte abdisere og forlate Spania i 1931, etter å ha støttet den militære diktatoren Miguel Primo de Rivera. Spania innførte republikk. Da de militære gjorde opprør mot republikken i 1936, endte det i tre års borgerkrig. Opprørerne vant, etterhvert med general Francisco Franco som ubestridt leder, og han innførte et 36 år langt diktatur. Faren, Juan, ble aldri konge. Han flyttet fra Roma først til Lausanne i Sveits og så i 1946 til Estoril i Portugal med familien. Han støttet først opprørerne i håp om å gjeninnføre monarkiet, men kom så på kant med Franco og leflet med den demokratiske opposisjonen.

Etter en avtale mellom Juan og Franco i 1948 fikk Juan Carlos ti år gammel for første gang sette beina på spansk jord for å utdannes der. Franco gjorde seg til statssjef på livstid, og nølte lenge med å fastslå framtidig styreform og enda lenger med å utnevne sin etterfølger. Han falt ned på monarki, i mangel av noe bedre, og i 1969 utnevnte han Juan Carlos til prins av Spania og etterfølger. Prinsen måtte sverge troskap til regimet og prinsippene til Bevegelsen, regimets ene-parti.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer