Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jubilant og prisvinner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • To viktige fredsinstitusjoner krysser hverandres spor i Oslo i dag. Den ene er jubilant. Den andre er prisvinner. Nobels fredspris er hundre år, mens De forente nasjoner og generalsekretær Kofi Annan mottar fredsprisen. Ethvert jubileum og enhver prisutdeling appellerer til det tilbakeskuende, til det som allerede er skapt. Dagens fellesbegivenhet er imidlertid mest interessant i et framtidsperspektiv. I det som kan skapes. I mulighetene. Og i forståelsen av at det å påskjønne fredsarbeid og det å virke aktivt for fred og konfliktløsninger, er to sider av samme sak.
  • Det vil alltid være diskusjon om hvorvidt FN gjør nok for å forhindre krig, fattigdom og sult i verden. De utålmodige vil si nei. De vil peke på byråkrati, endeløse diskusjoner og stormaktsspill. Mye av kritikken har noe for seg, men den må aldri få overskygge det helt avgjørende poenget, nemlig at FN er det største fellesforumet i en verden der behovet for samarbeid på tvers av alle grenser er større enn noen gang. FN er det viktigste instrumentet til konfliktløsning og lindring av nød. Det fins ikke noe alternativ. Det er først og fremst gjennom FN mulighetene og håpet ligger. Nettopp derfor er årets pris særdeles viktig. Den peker framover i ei tid da mange fortaper seg i menneskehetens tilkortkommenhet.
  • Freds- og konfliktløsende arbeid vil alltid, dessverre, være en prosess, der nøkkelen ligger i en nøysom og tålmodig bygging av institusjoner som kan virke på ulike plan, men mot samme mål. Nobels fredspris er nettopp en slik institusjon, og det er Nobelkomiteens fortjeneste at den har våget å gå inn i konflikter, gi støtte til de fredssøkende og dermed understreket at konflikten har to parter som må snakke sammen. Like mye som å hylle det som er skapt, har komiteen pekt på veiene framover. På mulighetene.

De er en del av den samme viktige prosessen, jubilant og prisvinner.

Hele Norges coronakart