Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jula er også musas høytid

LONDON (Dagbladet): Nettene er lange og kulda har satt inn. Flere musemødre strever med å få tak over hodet for storfamiliene, inkludert bestemor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et slit å sikre ungeflokken en godbit før julekvelden. Alt dette vet vi jo, ettersom Alf Prøysen kom med smågnagernes nasjonalhymne i 1949. For britiske husmus er situasjonen en annen. Noen har nylig endt sine dager allerede før refrenget.

  • Dette ikke takket være Agatha Christies skuespill «Mousetrap». Forskere ved universitetet i Cambridge har som kjent utført dyreforsøk på arten Mus musculus . Førti mus ble brukt for å finne ut hva slags effekt det narkotiske stoffet speed kombinert med musikk har på kropp, sjel og hale. Musene ble dopet og plassert inne i en liten boks, med musikk og volumknappen på cirka 110. Sju av forsøksmusene døde etter førstegangserfaringen med det britiske bandet Prodigy .
  • Musene begynte å hoppe omkring, både forover og bakover. Vi vet ikke hvilke låter som ble spilt, muligens var det «Death of the Prodigy Dancers (live)». Forsøkene ble foretatt for å finne ut hvordan høy suggererende musikk, spilt på nattklubber og diskotek, kan være en helserisiko når høyoktan dop er inntatt.
  • Dette har fått Wendy Higgins, leder av unionen mot dyreforsøk, til å reagere med harme. Hun mener eksperimentene er syke og skammelige og spør: Hvorfor skal dyr dø i et laboratorium bare fordi noen unge mennesker velger å ta narkotika og ha en rave? Forskerne svarer at de har arrangert sin lille musedisko på vegne av menneskeheten. Kulturpersonligheter som Mikke Mus har neppe den samme oppfatningen. Disneyvennen ville nok heller foretrukket et mildt eksperiment, til tonene fra Frank Zappas «Hot Rats».
  • Cambridge-gjengen hadde også en klassisk side, ettersom forskerne byttet ut Prodigy med fiolinmusikk signert Bach. Resultatet her var noe bedre, men fire smågnagere døde. Dermed går vi inn i muse..., unnskyld julehøytida, og alle barna gleder seg til å se Mikke Mus hogge juletre og til å synge om rotter som skotter. Hysj, hysj, hysj, stille som mus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!