Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kabalen om Kabul

Mens musikken gjaller og skjeggene faller, strømmer de nye sjefene til hovedstaden. Knivinga om makta er i gang. Les alt om maktkampen og hvem som har de viktigste kortene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokal-befolkninga tar makta

Mens maktmennene legger kabalen om Kabul, fortsetter det lokale maktspillet rundt om i landet. I dag ga Taliban opp Jalalabad helt øst i landet etter at byens eldreråd lovet fritt leide.

- Lokale ledere har tatt styringen og utpekt den berømte tidligere mujahedin-lederen Maulvi Yunus Khalis som sin leder, sier en talsmann.

Enda lengre nord er flere provinser overtatt etter at lokalbefolkningen reiste seg mot Taliban-styrkene.

Tidligere guvernør i Kandahar, Gul Agha Sherzai, er på vei hjem med 1000 væpna menn. De har dratt fra Quetta på pakistansk side av grensa og vil be Taliban om å overgi Kandahar. På forhånd hadde eks-guvernøren et tre dager langt møte med pashtun-ledere og tidligere gerilja-ledere.

De nye seierherrene ønskes velkommen i stadig større deler av landet. Les mer om skeptikerne som mener at det er for tidlig å juble over Talibans fall.

De første pinup-bildene

Tross skepsisen fortsetter den forsiktige feiringa i bygatene. I Kabul er lyden av eksploderende bomber byttet ut med musikk fra små kassettspillere og radioer. Bønneropene får konkurranse av popmusikk, og snart starter tv-sendingene. Kvinnene beholder fortsatt burkaen, men menn barberer skjegget og barna flyr drager.

Fra en gatebod selger Ahmad Khalil sexy pinup-bilder av iranske og indiske filmstjerner. Mennene rundt ham er litt nervøse over å bryte så strenge tabuer.

- Jeg har solgt et titall slike bilder på litt under en time, skryter Khalil og legger til at han dermed er å regne som en pioner innen afghansk sexindustri.

Les mer om innbyggerne i Kabul som igjen kan nyte forbuden frukt.

Kilder: AP, NTB, Expressen, AFP, AIP, Reuters, DPA, CNN og BBC.

KASTER BURKAEN: I Kabuls gater beholder de fortsatt det tradisjonelle heldekkende plagget, men i dag vasket de klær i bekken - uten burkaen på. Under Taliban-styret var det strengt forbud for kvinner å jobbe, studere eller gå uten burka.
BURHANUDDIN RABBANI: Underviste i islamsk rett før han ble president i Afghanistan.
MOHAMMED ZAHIR SHAH: Overtok tronen fra sin drepte far i 1933, og styrtet i 1973 av sitt søstenbarn. Tillot frie valg og en fri presse.
MOHAMMAD OMAR: Studerte religion før han ble med i kampen mot Sovjet og mistet et øye i granatangrep. Ble leder for Taliban og tiltrakk seg tilhengere som ønsket strengt islam-styre.
RÅKKER KABUL: Etter fem års forbud, kan de unge mennene lytte til musikk på markedplassen midt i Kabul.Alle foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart