LEDER

USA og Russland

Kald krig eller enda verre

Putins Russland blir mindre og mindre demokratisk, men ennå har vi ikke kald krig.

EN KALD KRIGER?: Vladimir Putin inspiserer svartehavsflåten i 2014. Foto: AFP / NTB
EN KALD KRIGER?: Vladimir Putin inspiserer svartehavsflåten i 2014. Foto: AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov serverte sist uke nye og alarmerende vurderinger av forholdet til USA og Vesten. I et intervju med det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti sa han at hvis det ikke blir noen endringer til det bedre i forholdet mellom USA og Russland så er vi i en situasjon med noe som er «enten kald krig, eller enda verre».

PUTIN I SKOGEN: Vladimir Putin viser seg igjen, med nye bilder. - Dette er machokultur sier seniorforsker på NUPI, Julie Wilhelmsen til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV / AP / NTB Vis mer

Utgangspunktet er dårlig når den russiske utenriksministeren gjenkjenner tilstanden som preget forholdet mellom øst og vest fra litt etter 2. verdenskrig, og fram til Sovjetunionens kollaps i 1991. Det som gjør forholdet muligens «enda verre» er at den gjensidige respekten atomsupermaktene hadde den gang nå er borte. Ifølge Lavrov er dette en mangel på balanse som er farlig.

For alle praktiske formål så er det president Joe Bidens Russland-politikk Lavrov svarer på. Og Bidens diplomati er ganske direkte. Det er basert på streng håndhevelse av prinsipper, i forholdet til Russland så betyr det støtte til menneskerettigheter og støtte til land som føler seg truet, som Ukraina. På den annen side så er den nesten like strengt pragmatisk, som ønsket om å bevare og eventuelt videreutvikle arbeidet for rustningsbegrensninger. Dette skiller seg fra forgjengeren Donald Trumps holdning til Russland, som var verken prinsipiell eller pragmatisk, men på sedvanlig vis farget av en utpreget personlig agenda. Derfor ser vi nå en amerikansk president som både kaller den russiske presidenten Vladimir Putin for en «drapsmann», og styrker sanksjonene med blant annet å praktisk talt stanse innreise for russere til USA.

Tilbake til Lavrov. Hvis Russland svarer med samme mynt, slik Putin har for vane å gjøre, så er vi i en situasjon som likner på en ny kald krig. Men ennå så mangler vi to viktige forutsetninger. For det først en ideologisk konfrontasjon mellom en kommunistisk ettpartistat på den ene siden, og demokrati på den andre siden. For det andre et Russland som økonomisk og maktpolitisk er en verdig utfordrer til USA og Vesten.

Putins behandling av Aleksej Navalnyj gjør at Russland endrer karakter fra å være et populistisk prosjekt der regimet kontrollerte den patriotiske fortellingen om seg selv, til å få mer karakter av en klassisk undertrykkende politistat, der politisk opposisjon kriminaliseres. Det er en ulykke, særlig for dem det først og fremst gjelder, russerne. Men Dagbladet deler ikke Lavrovs analyse av at vi har en kald krig, «eller enda verre». Heldigvis er det fortsatt et stykke dit.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer