Pandora papers

Kamp mot svindlere i paradis

En Ap/Sp-regjering bør føle et særlig ansvar for å lede an i kampen mot skattesvindel.

LYSSKY: Pandora papers avdekker en storstilt skattesvindel hvor også nordmenn deltar. Når Trygve Slagsvold Vedum ( Sp) og Jonas Gahr Støre ( Ap) danner regjering, bør Norge lede an i kampen mot skattesvikerne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LYSSKY: Pandora papers avdekker en storstilt skattesvindel hvor også nordmenn deltar. Når Trygve Slagsvold Vedum ( Sp) og Jonas Gahr Støre ( Ap) danner regjering, bør Norge lede an i kampen mot skattesvikerne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mens vi i Norge diskuterer om de aller rikeste skal betale litt mer i skatt, er det en utfordring å få verdens rikeste til å skatte i det hele tatt. Denne uka publiserte Aftenposten/E24 de første sakene i «Pandora papers», en internasjonal dokumentlekkasje som viser hvordan verdens rikeste og mektigste gjemmer bort enorme formuer i skatteparadis. Det er ikke bare privatpersoner på lista, men også flere statsoverhoder og personer som kan knyttes til dem, blant andre Russlands president Vladimir Putin.

NY HIT: Debatten om skatteparadis i Dagsnytt 18 er blitt musikk. Video: YouTube - «Songar frå nyheitene» Vis mer

Skatteparadis er for så vidt en utdatert betegnelse på virksomheten. Hemmeligholdet er mulig gjennom intrikate selskapskonstruksjoner verden over, ikke bare på paradisiske sydhavsøyer som Cayman Island, øya som ble kjent for folk flest da skipsreder Herbjørn Hansson belærte SVs nestleder Kari Elisabeth Kaski på Dagsnytt 18 om det famøse skatteparadisets fortreffelighet. Han inviterte henne til å besøke øya for å se selv hvilket velorganisert samfunn det er, noe hun takket høflig nei til. Du trenger ikke fly jorda rundt for å vite hva som foregår, eller skjønne at den lyssky virksomheten er godt organisert. Hansson er for ordens skyld ikke nevnt i Aftenposten/E24s saker.

De omfattende lekkasjene er et nyttig verktøy for skattemyndigheter, også i Norge. I forrige runde, som ble kalt «Panama papers», var det 200 nordmenn på lista. Ytterligere 1500 nordmenn meldte seg til Skatteetaten i kjølvannet av avsløringene, og skattedirektør Nina Schanke Funnemark sier til E24 at lekkasjene dermed har en preventiv virkning i seg selv. Når risikoen for å bli tatt øker, er det færre som tar sjansen.

Omfanget tyder likevel på at gevinsten langt overstiger risikoen fortsatt, og det virker heller ikke som nordmenn har latt seg skremme. I denne siste runden av lekkasjer har Aftenposten/E24 avdekket 300 nordmenn, noe som ikke burde overraske. Norge bokser over sin vektklasse også når det gjelder antall dollarmilliardærer, og det er ikke lenger bare skipsredere som benytter muligheten til å gjemme unna penger fra fellesskapet.

Den politiske fordømmelsen sitter løst i spørsmål om skattemoral. Men den må følges opp med handling, skal den være noe verdt. Pressen har gjort en formidabel jobb over flere år gjennom internasjonalt samarbeid. Nå må politikere og myndigheter følge opp på samme vis. En regjering med Ap/Sp bør føle et særlig ansvar for å lede an i kampen mot skattesvindel.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer