KOMMENTARER

Splitt i regjeringen

Kampen Ap ikke kan tape

Konservative Sp og progressive Ap er på hvert sitt jorde i familiepolitikken. Skal de møtes, ender Ap i grøfta.

TENKER HØYT: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ønsker å straffe foreldre som får barn ved hjelp av surrogati. Det er ikke det eneste området hun utfordrer egen regjering og Ap på. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TENKER HØYT: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ønsker å straffe foreldre som får barn ved hjelp av surrogati. Det er ikke det eneste området hun utfordrer egen regjering og Ap på. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

To omstridte utspill fra Sp-politikere de siste dagene forteller hvorfor de to regjeringspartnerne sliter både med hverandre og velgerne. Det ene handlet om kjønn, det andre om surrogati, og begge berørte temaer som for mange oppleves dypt personlig, og som utgjør et stadig viktigere verdiskille blant velgerne.

Jenny Klinge hevdet i en VG-kronikk i anledning Pride at «vi mennesker har bare to kjønn, kar og kvinnfolk, på samme måte som høns består av hane og høne». Den måtte hun dra lenger på landet med. Stortingsrepresentanten fra Sp fikk straks en leksjon i biologi av fageksperter som påpekte at naturen langt i fra er så enfoldig; snarere er den et eksempel på kjønnsmangfold. Det er faktisk tilfeller hvor høner er blitt haner.

Bortsett fra at hun bommet på biologien, traff Klinge der hun ønsket, midt i den betente debatten om Pride, skeive og transpersoner. Hun visste at hun provoserte og såret og dessuten stilte seg på en side av historien Ap har kjempet mot.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe har også tenkt høyt, som jo er en mer alvorlig og bindende øvelse for statsråder. Hun vil kriminalisere og straffe foreldre som får barn ved hjelp av surrogati i utlandet. Hvordan det skulle skje, var hun usikker på, men det var viktig å sende et signal. Til hvem og om hva? Til de over 1000 norske barn som er kommet til verden ved hjelp av surrogati? Om at de er uønsket?

Likestillingsminister Anette Trettebergstuen syntes det var en uvanlig dårlig idé. Jeg mistenker at hun brukte sterkere ord utenfor sitat. Motsetningene er ikke bare uttrykk for politisk uenighet, men illustrerer ulikt verdisyn og ulik tilnærming til politikken. Mens Ap og Sp på de fleste områder er i stand til å finne et kompromiss, om aldri så ullent, er det mindre rom for kompromiss i spørsmål om abort, bioteknologi og likestilling.

Dette var stridstemaer også i den forrige rødgrønne regjeringen, men den gangen var SV med i diskusjonen og Sp var ledet av den mer liberale Åslaug Haga. Jens Stoltenberg lot SV og Sp krangle, og så ble det som Ap ville. Denne gangen må Ap og Sp gjøre opp seg imellom. I Hurdalsplattformen unngikk man problemet ved ikke å nevne biotek overhodet, tross dyp uenighet på området. Jonas Gahr Støre forsvarte utelatelsen med at de mest omstridte spørsmålene, som eggdonasjon, NIPT-test og tidlig ultralyd allerede var avgjort i Stortinget, men den nye loven skal også implementeres og gjennomføres i praksis. Finnes det en B-protokoll også her, kan man undre seg.

Regjeringen oppnevnte nylig et abortutvalg som skal se på alternativer til nemndsystemet og vurdere utvidelse av grensen for selvbestemt abort, forslag som Ap støtter og ønsker å gjennomføre i denne stortingsperioden. KrF kritiserte Sp for ikke å ha satt foten ned for utvalget, og hadde det vært opp til Kjersti Toppe, hadde det nok skjedd. Hun kaller seg selv en «sterk forsvarer av dagens abortgrense» og har lovet at Sp ikke vil støtte en utvidelse.

For Ap er spørsmål om likestilling, abort og biotek enormt viktig, særlig blant kvinnelige velgere. Partiet blir ofte kritisert fra venstresida for ikke å være progressiv nok, men på dette området har Ap stor troverdighet, i den grad at partiet omtales som selveste likestillingspartiet. Ap er med rette stolt av å ha gått foran, milepæl etter milepæl, og måten det har skjedd på viser ikke minst en praktisk tilnærming til hvordan mennesker lever livene sine.

SKUMMELT: Ordfører Grunde Wegar Knudsen vil få hvalrossen «Freya» fjernet fra skjærgården i Kragerø før det skjer en ulykke. Reporter: Maja Walberg Klev/Dagbladet TV Vis mer

Det er ingen tid for å hvile på sine laurbær. I tospann med Sp har det moderne Ap bleknet. Urbane rødgrønne velgere i byene føler seg oversett og sviktet, viser meningsmålingene. Sp-politikernes utspill er enda en påminnelse om at Ap har alliert seg med et anti-urbant og konservativt parti som er dypt uenig med Ap om grunnleggende verdier for mange av deres velgere. Familieminister Toppe er mer enig med KrF-leder Olaug Bollestad enn med likestillingsminister Trettebergstuen.

Statsråd Toppes høyttenkning er ikke regjeringens politikk, men uttrykker vilje til å kjempe imot den. At regjeringen har en barne- og familieminister som vil kriminalisere foreldre hun ikke liker, er Støres ansvar og reflekterer også på Ap. Det er en åpen strid som han ikke kan glatte over, eller løse på bakrommet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer