KOMMENTARER

Kampen mot netthetsen nytter

Å være politiker av Lan Marie Bergs støpning er blitt ekstremsport. Kampen for en bedre offentlighet er likevel ikke håpløs, skriver Geir Ramnefjell.

TRUSLER: Oslo politidistrikt varsler at de vil vurdere etterforskning av hets og trusler mot Lan Marie Berg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRUSLER: Oslo politidistrikt varsler at de vil vurdere etterforskning av hets og trusler mot Lan Marie Berg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er et oppgjør vi aldri blir ferdige med. Sosiale medier har nå i årevis vært en naturlig del av samfunnsdebatten, og jevnlig kommer likevel problemstillingen høyt opp i nyhetsbildet. Sist denne helga, hvor mer eller mindre direkte trusler rettet mot MDG-politiker Lan Marie Berg har fått både medier, politikerkolleger og politiet til å reagere kraftig.

Å være profilert politiker har alltid vært en utsatt posisjon. Det krever noe helt spesielt av den som velger seg en slik vei i livet, ofte mer enn man egentlig er villig til å ofre. Også Einar Gerhardsen skal ha klaget over at det var en for sterk påkjenning å alltid være eksponert. «Det går aldri an å gå i fred på gata», skal han ha sagt en gangene han vurderte å trekke seg som statsminister.

Nå er den menneskelige påkjenningen i ferd med å utvikle seg til ekstremsport. Sosiale medier har gjort privatsfæren mindre, særlig for politikere som lever av å få budskapet ut i de samme kanalene. Du må søke tilflukt fra omverdenen som om du levde på Gerhardsens tid – offline, for å slippe unna.

Forskningen på netthets generelt, og trusler mot politikere spesielt, har blitt omfattende i løpet av de siste åra. Resultatene er dramatiske og urovekkende. Institutt for samfunnsforskning har tall som viser at kvinner, etniske minoriteter og LHBT-personer er særlig utsatt. Uttaler du deg innenfor temaer som er spesielt kontroversielle, religion, likestilling, innvandring, klima, er tonen tøffere. Dette er antakelig gjenkjennelig for de fleste. Omfanget og alvorligheten av trusler mot politikere er kanskje ikke like godt kjent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer