Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kampen om vintersjela

Når den gamle fotballentusiasten Jahn Teigen dropper Royal League-premieren for å rocke med langrennsgutta på Beitostølen, er det sikkert plass til en publikumssuksess ved siden av fotballen i vinter.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Med Royal League fra første stavtak utfordrer fotballsporten den største vinteridrettens tradisjonelle publikumshegemoni. Det går sannsynligvis bra for begge.

Mens den nye skandinaviske serien ble en suksess fra avspark, er fornyelsen av langrennssporten kommet så langt at det går an å glede seg allerede før dagens første renn på norsk snø.

Sjelden har det vært sånt trøkk i de beste utøverne. Den innstillingen omfatter mer enn å dra med seg ur-rockeren Jahn Teigen til video - og sceneshow under sesongåpningen i går.

Denne vinteren møter norske langrennsutøvere nye konkurranseformer og vriene skivalg som de måtte komme uten å fly furtne til skogs etterpå.

Det blir enda flere langrennsvenner av slikt.

PÅ BEITOSTØLEN

ønsket lederne alle oss i langrennsfamilien velkommen til fjells. På den måten gjør de sporten mye mindre enn den egentlig er.

Selv etter at eventyrløpere som Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang la opp, har langrenn hatt et stabilt grep på den norske folkesjela. Gjennom vinteren er det bare skiskyting som klarer å konkurrere om oppmerksomheten i TV-stolen, og begge disse idrettene er totalt sett adskillig mer populære enn fotball.

I SÅ MÅTE

er Royal League-kamper i vintermånedene ingen umiddelbar konkurrent for langrennssporten. Utfordringen har vært sterkere fra skiskyting, og kan øke om det lille skøytemiljøet følger opp de lovende treningsresultatene.

Ellers finnes det ingen andre norske vinteridretter med bredt publikumstekke. Både håndballen og ishockeyen er helt lokal og konkurrerer knapt om de store nasjonale sponsormidlene.

Da er situasjonen annerledes i Sverige og Danmark. Der må Royal League slåss for oppmerksomheten mot den gigantiske svenske hockeyen og den smittende glade danske kvinnehåndballen.

NORSK LANGRENN

skal bruke 20 millioner kroner for å nå målet om å bli beste nasjon både for jenter og gutter i VM og verdenscupen. Det er atskillig mer enn det Jahn Teigen ruttet med da han jobbet for å gjøre Eik Tønsberg til en storhet i norsk fotball tidlig på 1980-tallet, men langt mindre enn det de fire norske Royal League-deltakerne trenger for å holde posisjonen som Skandinavias beste klubblag.

De store inntektene i langrenn forsvant med Dæhlie og Ulvangs teft for å bruke karrieren direkte inn til privat næringsliv. For andre vinter på rad stiller Norge uten stjerner både i dame -og herreklassen. Marit Bjørgen er den nærmeste til å ta en slik posisjon, men da må hun overføre sprintsuksessen til vanlige distanser. Foreløpig er det bare et mål.

DET SAMME

er norsk seier i Royal League. På tross av Tromsøs nesten-sensasjon i København, er det egentlig bare tre lag som er kapable til det. Brann og VIF åpnet begge resultatmessig bra; Rosenborg to poeng for dårlig.

Likevel er det flyten i RBKs offensive spill som er det mest spennende i åpningsrunden. Muligens skyldtes overspilling dårlig defensiv struktur på Djurgårdens midtbane, men der har gjester sett svake ut på Lerkendal før.

DE KONSEKVENT

tidlige innleggene fra kantene ga trønderne tempoet som ofte har manglet denne sesongen. Dessuten virket Daniel Braaten for første gang taktisk trygg i RBK-trøya. Sammen med presisjonen på Ståle Stensaas' pasninger, Harald Martin Brattbakks suksess som spiss og Torstein Helstads klare formstigning, løftet det angrepsspillet til gammelt nivå.

Vinner klubben i tillegg kampen om Martin Andresen, kan den norske vintersjela gjerne forbli trofast mot langrenssporten.

I hvert fall i Trondheim.

annonse

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media