<strong>MÅ SVARE:</strong> Eldar Sætre er avtroppende konsernsjef i Equinor. Regjeringen bør straks ta initiativ til en uavhengig gjennomgang og gransking av alle «sosiale investeringer» selskapet har foretatt i Angola.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MÅ SVARE: Eldar Sætre er avtroppende konsernsjef i Equinor. Regjeringen bør straks ta initiativ til en uavhengig gjennomgang og gransking av alle «sosiale investeringer» selskapet har foretatt i Angola. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Kamuflert korrupsjon?

Regjeringen bør straks ta initiativ til en uavhengig gjennomgang av Equinors utbetalinger i Angola. Ellers mister Norge troverdighet i kampen mot korrupsjon.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er vi stolte av å være et land med lav korrupsjon. Den finnes, men er ikke systematisk vevd inn i statsstyre og næringsliv slik vi ser i land som er hardt rammet av denne giften. Norge gjør også et stort nummer av å bekjempe korrupsjon og skatteparadiser på den internasjonale arena. Riksløvens øks er blank og skarp.

EQUINOR: Eldar Sætre går av som konsernsjef i Equinor, melder selskapet i en pressemelding mandag morgen. Vis mer

Eller er den det? Godtar den norske stat og statseide selskaper korrupsjon når det gagner våre interesser i fjerne land, og når praksisen kan kamufleres? Vårt største foretak Equinor, der staten eier 67 prosent av aksjene, gjør at spørsmålet er langt fra teoretisk. Nå har Stavanger Aftenblad og E24 dokumentert hvordan Equinor mellom 2011 og 2016 betalte 420 millioner kroner til et forskningssenter i Angola som aldri er bygd. I tillegg er det utbetalt 295 millioner kroner til udefinerte «sosiale prosjekter». Det finnes ingen sikre opplysninger om hva som har skjedd med disse pengene.

Til sammen betalte Equinor 715 millioner kroner for å få letetillatelser utenfor Angolas oljerike kyst. Pengene ble ikke betalt til den angolanske staten, men til landets oljeselskap Sonangol. I dag forsikrer Sonangol at pengene til forskningssentret stadig - etter ti år - står på konto. Når det gjelder prosjektene finnes det bare et svart hull. Kontrakten gir ikke Equinor noen rett til innsyn i bruken av midlene.

Angola er et av verdens mest korrupte land, men også et av de rikeste på verdifulle råvarer som olje og diamanter. Equinors inngangsbillett bærer alle tegn på smøring, selv om den er lett kamuflert av et tynt lag med juss og luftige forsikringer. Selskapets egen gjennomgang av sine sosiale investeringer globalt i 2016 avdekket ingen tilfeller som brøt loven eller Equinors interne retningslinjer. Selskapet så seg selv i speilet og fant at alt var i orden. Tro det den som vil.

Dette er ikke annet enn en ansvarsfraskrivelse av uvanlige dimensjoner. Equinor hevder det er Sonangol som må svare for bruken av pengene. Selskapet skryter til og med av å bidra til åpenhet gjennom sin rapportering slik at «sivilsamfunnet kan holde Sonangol ansvarlig». Her er vi i hykleriets øverste dimensjon.

Staten er kontrollerende hovedaksjonær i Equinor. Regjeringen bør straks ta initiativ til en uavhengig gjennomgang og gransking av alle «sosiale investeringer» selskapet har foretatt. Uten et slikt grep mister Norge troverdighet i kampen mot korrupsjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer