KOMMENTARER

Dødelige hetebølge i Europa

Kan bli et helvete

Det er en løgn at klimakrisen ikke kan ramme Norge med full styrke. Tampen brenner, skriver Sondre Hansmark.

INFERNO: Brannbetjenter forsøker å slukke en av de mange skogbrannene sør i Europa. Foto: Thibaud Moritz / AFP / NTB
INFERNO: Brannbetjenter forsøker å slukke en av de mange skogbrannene sør i Europa. Foto: Thibaud Moritz / AFP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ingen tall og statistikker, ingen rapporter og ingen klimaforskning kan vise det enklere og tydeligere enn det som foregår i Europa akkurat nå.

SPANIA: Spania herjes av en voldsom hetebølge som har ført til flere skogbranner. Video: AP Vis mer

Tusenvis av mennesker har dødd og mange flere står i fare for å miste livet på grunn av hetebølgene som legger seg som et glovarmt teppe over kontinentet. I år har det vært fire ganger så mange skogbranner i Europa enn gjennomsnittet de siste 15 åra. Det viser bokstavelig talt hvor dødsfarlig klimaendringene er, og det er bare et varsku om det som venter oss.

I løpet av de siste åra har klimaforandringene kommet stadig tettere på oss. Steder vi ikke så for oss kom til å bli så hardt rammet av klimakrise, blir det nå.

Under sommeren i fjor var det målt nærmere 50 grader flere steder i Canada og en småby brant til grunnen på én dag.

Byen Verkhojansk i Sibir – blant de kaldeste stedene i verden – har både rekorden for det kaldeste stedet i Asia med en måling på 68 minusgrader, og det varmeste nord for polarsirkelen med en måling gjort i 2020 på 38 grader. Det er en temperaturforskjell på over 100 grader celsius.

I Storbritannia er det for første gang registrert over 40 grader og myndighetene har utstedt rødt farevarsel for høye temperaturer – også det for første gang. London er nå et av de varmeste stedene på hele jorda.

Det er, i mangel på bedre ord, helt sinnssykt hva vi er vitne til.

Man skal være ganske naiv for å se rundt seg og tro at dette ikke også kan ramme oss. Norge har jo tross alt ikke sin egen atmosfære, som flere Frp-politikere bruker som argument mot at vi skal kutte noe særlig klimagasser her hjemme.

Varmen, tørken og annet ekstremvær sniker seg stadig nærmere. Folk kan ikke lenger tro at global oppvarming bare vil bety mer behagelige sommertemperaturer i Norge, for det er ikke sånn det funker.

Allerede har kloden blitt 1,1 grader varmere sammenliknet med førindustriell tid. Mange ser ut til å misforstå hva det betyr, for det betyr ikke at det bare blir én grad varmere overalt.

Det betyr at ekstremvær blir vanligere. Mye vanligere.

Det er uenighet om, og vanskelig å si akkurat hvor mye klimaendringene har skylda i akkurat disse hetebølgene og ekstreme temperaturene. Én ting er uansett klart: den globale oppvarmingen har økt forekomsten av slik dødelig varme. I Storbritannia melder det meteorologiske instituttet at global oppvarming har gjort temperaturene vi er vitne til i Storbritannia ti ganger mer sannsynlig enn om vi hadde vært foruten de allerede menneskeskapte klimaendringene.

Meteorologene forteller at sommere med temperaturer over 40 grader i dag er vanlig mellom hvert 100.–300. år. Med dagens utvikling i klimagassutslipp vil de komme vært 15. år ved slutten av århundret.

Temperaturene vi så i Canada i fjor var 150 ganger mer sannsynlig fordi temperaturen har steget med 1,1 grader sammenliknet med førindustriell tid.

Det stopper heller ikke her. Ifølge Climate action tracker, som overvåker klimapolitikk globalt, vil vi med dagens politikk styre mot en verden som er 2,7 grader varmere. Usikkerheten er imidlertid stor: vi kan ende opp med over 3,5 graders oppvarming med samme kurs.

For hver grad temperaturen stiger på jorda, blir tilstanden markant mye verre. Ved to grader global oppvarming vil ekstreme hetebølger gå fra å komme hvert tiende år, til å komme oftere enn annethvert år. Konsekvensene ved 3 graders oppvarming begynner å likne et inferno.

Som nevnt er ikke Norge forskånet. I dag melder Meteorologisk institutt om stor brannfare på store deler av Sør- og Vestlandet. Ifølge en studie fra samme institutt har hetebølger er blitt mye vanligere i Oslo de siste 30 åra. Det er faktisk rundt en dobling av antall hetebølgehendelser sammenliknet med tidligere perioder.

Her er forskningen helt klar: ved større global oppvarming, vil dette bare bli vanligere. Det vil også øke faren drastisk for menneskeskapte naturkatastrofer i Norge, som skogbrann, flom og skred. Det vil kunne ta liv, og det vil koste avsindig mye penger for samfunnet. Det er mye billigere å forebygge klimaendringer enn å betale kostnaden av en klode tre grader varmere.

Mange politikere ser ikke ut til å være i nærheten av å forstå hva vi står overfor. Den britiske visestatsministeren ba folk om å nyte sola under ekstremvarmen. Som om 40 grader er kosevær og ikke farlig varmt.

Her hjemme åpner statsråd Ola Borten Moe (Sp) for at Europa skal fyre opp kullkraftverk nå for å sikre billig strøm til europeisk industri. Det kunne vært komisk om det bare ikke hadde vært så tragisk.

Man kan lure seg på om han ikke føyer seg inn i rekken av de 1,2 millioner nordmenn som er klimaskeptikere, ifølge en fersk EU-studie. Til dem må vi si:

Europa brenner! Du må ikke tåle si inderlig vel de klimaendringer som kommer til å ramme deg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer