KOMMENTARER

Dødelige hetebølge i Europa

Kan bli et helvete

Det er en løgn at klimakrisen ikke kan ramme Norge med full styrke. Tampen brenner, skriver Sondre Hansmark.

INFERNO: Brannbetjenter forsøker å slukke en av de mange skogbrannene sør i Europa. Foto: Thibaud Moritz / AFP / NTB
INFERNO: Brannbetjenter forsøker å slukke en av de mange skogbrannene sør i Europa. Foto: Thibaud Moritz / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ingen tall og statistikker, ingen rapporter og ingen klimaforskning kan vise det enklere og tydeligere enn det som foregår i Europa akkurat nå.

Tusenvis av mennesker har dødd og mange flere står i fare for å miste livet på grunn av hetebølgene som legger seg som et glovarmt teppe over kontinentet. I år har det vært fire ganger så mange skogbranner i Europa enn gjennomsnittet de siste 15 åra. Det viser bokstavelig talt hvor dødsfarlig klimaendringene er, og det er bare et varsku om det som venter oss.

I løpet av de siste åra har klimaforandringene kommet stadig tettere på oss. Steder vi ikke så for oss kom til å bli så hardt rammet av klimakrise, blir det nå.

Under sommeren i fjor var det målt nærmere 50 grader flere steder i Canada og en småby brant til grunnen på én dag.

Byen Verkhojansk i Sibir – blant de kaldeste stedene i verden – har både rekorden for det kaldeste stedet i Asia med en måling på 68 minusgrader, og det varmeste nord for polarsirkelen med en måling gjort i 2020 på 38 grader. Det er en temperaturforskjell på over 100 grader celsius.

I Storbritannia er det for første gang registrert over 40 grader og myndighetene har utstedt rødt farevarsel for høye temperaturer – også det for første gang. London er nå et av de varmeste stedene på hele jorda.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer