KOMMENTARER

Valg 2023

Kan bli et skikkelig nederlag

Ikke bare kan Arbeiderpartiet i Trondheim miste makta til høyresida. Partiet kan også ha kvittet seg med vennene sine på veien.

TRONDHEIMSMAKTA: Rita Ottervik, Trondheims ordfører, har styrt byen i 20 år. En strålende blid og fornøyd ordfører sammen med Trond Giske på valgvaken i 2007. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
TRONDHEIMSMAKTA: Rita Ottervik, Trondheims ordfører, har styrt byen i 20 år. En strålende blid og fornøyd ordfører sammen med Trond Giske på valgvaken i 2007. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Det skulle nesten forundre meg om ikke «dødt løp» eller «valgthriller» i det minste ble vurdert til et av årets nyord.

For ordene er i høyeste grad sanne for mange av de største byene i Norge, og kommer til å gjentas helt til valgresultatet er klart 11. september.

Kanskje også i dagene eller ukene som følger når partiene skal gjøre opp seg imellom hvem som skal bære ordførerkjedet i landets 356, og etter valget 357, kommuner.

Enten fordi vi kan få helt uante flertall, med et Industri- og næringsparti i sterk framvekst som muligens vil ha en plass ved noen bord. Eller et MDG som virker lysten på å bytte side i stadig flere byer.

Eller bare fordi det i mange byer er så tett mellom blokkene at ingen helt kan spå hvilken vei flertallet kommer til å tippe.

Så denne valgkampen er på ingen måte over.

Trondheim er en god kombinasjon av begge disse scenarioene. Der er det svært tett mellom høyre- og venstresida. Venstresidas flertall har skrumpet kraftig inn på målingene de siste åra. Attpåtil kan to av Arbeiderpartiets samarbeidspartnere ende opp med å dolke partiet som har styrt byen i 20 år i ryggen.

Dagens flertall i Trondheim består av Arbeiderpartiet, som har ordføreren, og Senterpartiet, MDG og SV. På de fleste målinger må den gjengen ha med seg Rødt for å beholde makta etter valget.

Men fult så enkelt er det ikke for Ap.

MDG og Senterpartiet vurderer nemlig begge å bytte side i Trondheim. Rett og slett fordi de virker lut lei av Arbeiderpartiet. I Trondheims politiske miljø omtales Ap som fastgrodd, arrogant og grå. Politiske uenigheter til tross virker det som om stadig flere partier vil ha nye kluter til.

«Det er når du er stor og mektig at du må skaffe deg venner» som en rødgrønn Trondheimspolitiker fortalte meg, og pekte på at Arbeiderpartiet nettopp ikke har gjort det når partiet har hatt muligheten.

Men for å forstå situasjonen bedre trenger vi enda litt mer bakgrunn.

Trondheim har foran dette valget tre ordførerkandidater:

  • Høyres Kent Ranum
  • Arbeiderpartiets Emil Raaen
  • SVs Mona Berger

Alle tre kjemper for å ta over etter Rita Ottervik. Ap-kvinnen som har styrt trønderne i 20 år ved høstens valg. Hun varslet i fjor at hun ville gi fra seg ordførerkjedet etter valget. Etter hennes eget ønske til sitt eget parti, men mye tyder på at det ikke blir akkurat slik.

For MDG og Senterpartiet ligger an til å få en rolle som kongemaker i bartebyen, og de kan i praksis bestemme hvem som skal bli byens ordfører.

Flere kilder Dagbladet har snakket med, peker på at det er usannsynlig at SV kan ende opp med ordførervervet. Det vil være svært vanskelig, for ikke å si umulig at Ap kan støtte noe slikt. I tillegg er det uklart hvem Rødt egentlig foretrekker. Der er man kanskje redd for at en ordfører fra SV kan spise opp partiets oppslutning, profil og synlighet. Derfor er det kanskje vel så sannsynlig at Rødt kan ende opp med å peke på Ap, selv om partiet i en rekke saker står nærmere SV.

Arbeiderpartiets 20 år lange dominans i Trondheim kan uansett gå mot slutten. Først og fremst fordi partiet ligger an til å gjøre et svært dårlig valg, for det andre fordi det kan tape makta til høyresida, og sist men ikke minst fordi vennene deres kan svikte dem. Eller hvis du spør andre veien: Fordi Arbeiderpartiet har sviktet dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer