KOMMENTARER

Ap og Sp:

Kan bli historisk dårlig

Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan miste hundrevis av ordførere ved valget neste år. Det kan bli til historiens dårligste kommunevalg for de to regjeringskameratene, skriver Sondre Hansmark.

KAMERATER I TRØBBEL: Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre er i trøbbel foran neste års lokalvalg. Her er de avbildet under partilederdebatten i Arendal tidligere i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KAMERATER I TRØBBEL: Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre er i trøbbel foran neste års lokalvalg. Her er de avbildet under partilederdebatten i Arendal tidligere i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

La oss våge oss til en liten titt inn i spåkula på tampen av året. Av og til er politiske spådommer heldigvis ikke så vanskelige å treffe på.

For Høyre og Erna Solberg kan neste års lokalvalg bli en bibelsk åpenbaring. For dagens regjeringspartier kan det likne mer et armageddon med påfølgende dommedag for Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Mens jula og blåtimen har senket seg over det veldige land lyser det nemlig blått på meningsmålingene. Blåtime ser det også ut til å bli ved neste års lokalvalg.

For ikke bare synker Ap og Sp som en stein på de nasjonale meningsmålingene. Sjansen for at flere av Norges største byer og drøssevis med kommuner sklir over til borgerlig styre virker større for hver dag som går.

Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2019 gjorde venstresida nærmest rent bord. I dag styres åtte av de ti største kommunene av Arbeiderpartiet, og bare Asker og Bærum er styrt av Høyre. I alle de ti største byene bæres ordførerkjedet av en politiker fra Ap.

Også på landsbasis er dominansen enorm. Senterpartiet og Arbeiderpartiet har til sammen ni av ti av alle landets ordførere.

Men i mange av dem virker et bytte nærmest uunngåelig. I flere av de tradisjonelle Ap-bastionene kan det bli tett løp mellom blokkene.

I Bergen, Stavanger, Kristiansand og Drammen og mange andre byer har høyresida skaffet seg et solid forsprang. I Oslo og Trondheim tetter det seg til, selv om venstresida og Arbeiderpartiet fortsatt har overtaket. Det til tross for at Høyre måles som største parti i begge byene.

Det er først og fremst takket være Høyres vekst og Arbeiderpartiets demise at bildet er i ferd med å endre seg fullstendig.

Arbeiderpartiet har nærmest kollapset i mange av sine egne utstillingsvinduer, og Senterpartiets fall over hele landet gjør at halvparten av partiets ordførere kan miste jobben etter valget.

En spådom som ikke virker særlig risikabel akkurat nå er at Høyre kommer til å bli større enn Arbeiderpartiet ved neste års lokalvalg.

Det virker kanskje ikke så dramatisk, men det har faktisk aldri skjedd før. I hvert fall ikke i ordningen med lokalvalg slik vi kjenner den i moderne tid.

Altså ser et Ap/Sp-hegemoni ut til å gå mot slutten.

At velgerne svinger mellom høyre- og venstresida fra valg til valg er ikke noe nytt. Likevel kommer dette valget på verst mulig tidspunkt for de to regjeringskameratene Støre og Vedum.

Selv om meningsmålingene har vært begredelig lesning for regjeringspartiene, har ikke den interne uroen vært tilsvarende dårlig. Utrolig nok. Når Arbeiderpartiet ser 15-tallet på målinger og Senterpartiet noterer målinger under sperregrensen, burde det etter de vanlige politiske lovene være fullstendig opprør i de to partiene. Nå er det etter forholdene ganske rolig.

Det spørs om det kan holde seg slik dersom Støre og Vedum ranes for ordførere neste år. Når lokalvalgkampen nærmer seg, kan det godt oppstå situasjoner der lokale kandidater ikke ønsker besøk av de to ganske upopulære partilederne. Da vil misnøyen vise seg med full styrke.

Regjeringspartienes redning må være at alle partiets ordførerkandidater og listetopper klarer å fri seg fra strømkrise og inflasjon som den dominerende politiske saken. Ønsket er heller å snakke om klassiske konfliktlinjer i norsk politikk, slik som balansen mellom offentlige og private velferdstjenester.

Det er tvilsomt at Senterpartiet kommer til å gjøre det så dårlig i valget som målingene tilsier akkurat nå. Senterpartiet er kanskje ordførerpartiet foran alle andre, og de kommer mest til å løfte seg på lokale målinger. Likevel vil det garantert ende opp med en solid nedgang fra det forrige valgresultatet på 14,4 prosent.

Velgerne skiller i viss grad mellom lokalvalg og stortingsvalg, men Vedum og Støres åpenbare upopularitet kommer fortsatt til å være en begrensning for partiets mange ordførere. Støre har for lengst mistet byene, og Vedum løp fra løftene sine i distriktene.

Forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe ble for ei tid tilbake erklært persona non grata av studentene i Bergen og Oslo. Kanskje vil en del av Støre og Vedums egne erklære dem for det samme.

Ikke minst kan den forholdsvis gode stemningen i de to regjeringspartiene ta slutt. Når tusenvis av folkevalgte kan bli kastet ut av vervene sine fordi de opplever at partilederne deres ikke gjør en god nok jobb – ja, da snakker vi kaos.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer