DEBATT

Sylvi Listhaug ny Frp-leder

Kan bli mer slitsomt

Det er like smart av Frp å velge Sylvi Listhaug til leder, som det er dumt av venstresida å undervurdere henne.

MÅ STÅLSETTE OSS: Med Erna Solberg ute av bildet, kan Sylvi Listhaug bli høyresidas mest markante politiker. Jeg tror vi må stålsette oss for å møte et mer radikalisert Frp enn det vi har sett under Siv Jensen, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB
MÅ STÅLSETTE OSS: Med Erna Solberg ute av bildet, kan Sylvi Listhaug bli høyresidas mest markante politiker. Jeg tror vi må stålsette oss for å møte et mer radikalisert Frp enn det vi har sett under Siv Jensen, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Magnus Marsdal
Magnus Marsdal Vis mer

Ingen Sylvi-effekt. Katastrofemåling. Langt fram for Listhaug. Det har ikke manglet på overskrifter om hvor dårlig det går for Frps ny leder. Som altså ikke er valgt ennå.

De premature overskriftene kan være uttrykk for ønsketenkning. Det mangler i alle fall ikke på slik tenkning blant mine venner på venstresida.

«Listhaug er for splittende». «Medlemmene skaller av». «Folk flest er mer positive til innvandring, Frp er gått ut på dato».

Det må være lov å kose seg litt, for folk flest, når Frp måles helt ned på 7-tallet. Men Det er ikke veldig lenge siden Frp var større enn Høyre i flere stortingsvalg. To ganger med en oppslutning over 22 prosent.

Denne bragden oppnådde Frp som tydelig opposisjonelt fløyparti. Et tiår med tilnærming til Høyre, og mer enn seks år i regjering, har ført partiet ned under 10 prosent.

Landsmøtet i 2021 markerer en kursendring. Valget av Sylvi Listhaug som partileder, viser at Frp skal tilbake i rollen som ytterliggående fløyparti.

Høyrepopulistiske bevegelser har gjerne en karismatisk lederfigur som leker «outsider» og barrikadestormer. Som Silvio Berlusconi, Marine Le Pen og Donald Trump. De evner å dominere mediene. De mobiliserer engasjement.

Der Carl I. Hagen var entreprenør, folkefiende og partiskaper, ble den solide politiske håndverkeren Siv Jensen mer av en drivende dyktig vaktmester for det Carl hadde skapt. Sylvi Listhaug er noe annet.

Godhetstyranner. Elitefeminister. Imamsleikene. Den rause bruken av nedsettende karakteristikk kan minne om Donald Trump. Men Sylvi Listhaug står i en norsk tradisjon.

Fremskrittspartiets gründer, Anders Lange, omtalte vestlige motstandere av apartheidstatens diktatur i Sør-Afrika som «forrædere av den hvite rase».

Hans arvtaker Carl I. Hagen dro under valgkampen i 1987 fram et brev fra Mohammed Mustafa, hvor det sto at «dette landet skal bli muslimsk», for «vi føder flere barn enn dere». Brevet ble avslørt som falskt.

Dersom partipolitikk hadde vært en konkurranse i aldri å si noe horribelt, ville Frp vært diskvalifisert for lenge siden. Men mekanismen virker motsatt. De stadige provokasjonene gir partiet tilgang til en av de viktigste ressursene i partipolitisk kamp: massemedienes oppmerksomhet.

Vi ser samme fenomen i mange land. Donald Trump var bare det mest ekstreme eksemplet på de radikale høyreaktørenes formidable evne til å dominere den politiske dagsordenen gjennom mediene.

Noen forskere peker på denne oppmerksomheten som en avgjørende årsak til slike partiers suksess. Det er én av årsakene til at Frp gjør det eneste rette, når partiet nå velger den profesjonelle provokatøren Sylvi Listhaug til leder.

LYKKE: Siv Jensen kunne endelig ta med seg sin nye hund med hjem. Video: Facebook Vis mer

Ingen norsk politiker dyrkes med slik inderlighet. Blant Listhaugs mer enn 150.000 følgere på Facebook hylles hun som «vår nye landsmoder», «Norges engel» og «en ny Jean d’Arc». Ingen norsk politiker er like populær i Se og Hør-segmentet som Sylvi Listhaug. På en kåring av Norges største kjendiser var hun eneste politiker blant topp 10. Statsministeren kom på 14. plass.

Ingen norsk politiker evner som Sylvi Listhaug å fyre opp motstanderne. Med deres hjelp, setter hun sitt eget parti i begivenhetenes sentrum.

Alle ser at Frp sliter nå. Men regjeringsslitasjen var forutsigbar. Særlig for et parti som vil framstå «med folk, mot makta». (Som i dette tilfellet betyr «Med skattefinansierte oljemilliardærer mot skattefinansierte kunstnere», men det er en annen sak.)

Listhaugs oppdrag er ikke plutselige knallmålinger nå i mai, men å gjenreise partiet i neste stortingsperiode. Taper de borgerlige valget til høsten, vil Frp forsøke å bli den ledende opposisjonskrafta fram mot valget i 2025.

Med Erna Solberg ute av bildet, kan Sylvi Listhaug bli høyresidas mest markante politiker. Jeg tror vi må stålsette oss for å møte et mer radikalisert Frp enn det vi har sett under Siv Jensen.

  • Såkalt høyrepopulistiske partier er alltid noe annet, og drøyere, i opposisjon enn de kan være i regjering.
  • De ytterliggående høyrepartienes retorikk i landene omkring oss blir verre og verre. Donald Trump har åpenbart gjort sitt for å senke anstendighetskravene.
  • I Norge har Senterpartiet fanget opp så mye av den folkelige antielitismen som ikke handler om innvandring, at det ikke er så mange andre saker enn innvandring for Frp å polarisere på.
  • Endelig har vi Sylvi Listhaug og hennes personlige egenskaper. Trine Skei Grande forteller fra regjeringssamarbeidet: «Hun er flink til å si hva hun mener, og helt ute av stand til å diskutere konstruktivt med noen som mener noe annet. Det var veldig slitsomt.»
VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Mer slitsomt kan det bli. Denne helga vil mange på venstresida kommentere Frps nyvalgte leder med et fnys. Det er ikke noe nytt. Norsk venstreside ristet på hodet og himlet med øynene mot Carl I. Hagen gjennom 70-årene, 80-årene og 90-årene. Helt til han sto der og hadde begått den desidert mest vellykkede partidannelsen i Norge etter andre verdenskrig.

Norsk venstreside har undervurdert Frp før. Det er ingen grunn til å gjøre den feilen igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer