KOMMENTARER

Landbruksoppgjøret

Kan bli pinlig for Vedum

Hvis han løser dette, er det en politisk tryllekunst. Hvis han feiler, blir det en stor flause.

KAN HAN TRYLLE? Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum får servert enda en politisk hodepine. Foto: Nina Hansen / Dagbladet / NTB
KAN HAN TRYLLE? Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum får servert enda en politisk hodepine. Foto: Nina Hansen / Dagbladet / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Trygve Slagsvold Vedum må nok føle seg slik man gjør når man har brukt opp lønnen sin en måned, og det plutselig kommer en stor regning som krever mer av en bunnskrapt pengekasse.

I dag kom bøndene med sine krav til hvor mye penger de skal få fra staten, og de ber om mye. 11,5 milliarder kroner skal inntektene øke med dersom de skal få viljen sin.

For å sette det i perspektiv: det er 5–6 ganger så mye som de ba om på samme tidspunkt i fjor, og det er tolv ganger så mye som de faktisk fikk fra staten.

Den gangen var det en borgerlig regjering som prøvde å forhandle med bøndene. Det gikk i dunken. Da staten presenterte sitt tilbud, synes bøndene det var så dårlig at de ikke engang ville sette seg ned ved forhandlingsbordet.

Da var det nok mange bønder som ble svært lykkelige av å se Senterpartiet tilbake i regjeringskontorene, og øynet et håp om å gjøre storeslem i landbruksoppgjøret. Derfor stiller de et rekordhøyt krav midt en svært krevende økonomisk situasjon, og de forventer at Vedum skal innfri.

Da må han grave dypt i lommene. Hvis Vedum kan klare å blidgjøre bøndene nå, vil det være politisk tryllekunst. Hvis bondelaget bryter forhandlingene, blir det en stor flause for det gamle bondepartiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer