LEDER

Ny rapport fra IEA:

Kan endre alt i norsk oljepolitikk

Olje og gassindustriens «venner» sier nå at det ikke er plass til flere utbygginger. Oljestopp kan bli ny kampsak på Stortinget.

STOPP I UTBYGGINGER: Det internasjonale energibyrået (IEA) mener det ikke er plass til flere utbygginger etter 2021, dersom verden skal nå 1,5-gradersmålet. Her en installasjon på Martin Linge-feltet i Nordsjøen. Foto: Jan Arne Wold / Equinor / NTB
STOPP I UTBYGGINGER: Det internasjonale energibyrået (IEA) mener det ikke er plass til flere utbygginger etter 2021, dersom verden skal nå 1,5-gradersmålet. Her en installasjon på Martin Linge-feltet i Nordsjøen. Foto: Jan Arne Wold / Equinor / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Rapporter om hva som skal til for å nå klimamålene kommer i strie strømmer. Det er likevel sjelden at en enkelt rapport får så stor oppmerksomhet som den som kom tirsdag morgen. Det Internasjonale energibyrået (IEA) forteller i en ny analyse at verden ikke har plass til nye olje- og gassfelt, dersom verden skal nå 1,5-gradersmålet. Rystelsene kan kjennes på Stortinget og i regjeringskontorene.

IEA regnes blant de mest konservative analysemiljøene, i den forstand at byrået har vært forsiktig med anslag om vekst i fornybare energikilder. IEA har dermed gitt mer plass til fossile energikilder i sine analyser.

Behovet for omstilling vekk fra petroleum er anerkjent i alle sentrale deler av det norske samfunnet. Den nye melodien hos de store partiene, og blant partene i arbeidslivet, har likevel vært at omstillingen krever fortsatt ny oljeleting. Uten oljeoppdrag vil leverandør- og serviceindustrien knekke nakken på vei mot grønne industriprosjekter. Henvisning til ulike modeller som anslår oljen- og gassens plass i energimarkedet i åra framover, har vært brukt til å underbygge argumentet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer