LEDER

Pandemien:

Kan få absurde utslag

Verden må godkjenne hverandres vaksiner for at ikke pandemien skal føre til enda større kriser enn helsekrisa vi står overfor.

VAKSINEPASS: Et internasjonalt vaksinepass kan få verden tilbake til det normale igjen. Her et irsk pass på besøk i Frankrike. Foto: NTB
VAKSINEPASS: Et internasjonalt vaksinepass kan få verden tilbake til det normale igjen. Her et irsk pass på besøk i Frankrike. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Drømmen om en normal verden etter pandemien kan forbli nettopp det - en drøm. Trolig kan vi ser bort ifra i år, og først håpe på en gang til neste år, for å få tilbake livet vårt.

Grunnene er at vaksineskepsisen er så utbredt at også europeiske ledere mener de ikke vil klare å oppnå flokkimmunitet i sine land. At de forskjellige vaksinasjonsprogrammene politiseres. Og at byråkratiene jobber sakte med en bokstavlig talt proteksjonistisk tilnærming til de helseutfordringene som pandemien representerer.

Reiselivet tar seg nå opp igjen, etter et vanvittig år i fjor, da tallene falt med 74 prosent fra 2019. Til sammenlikning falt det internasjonale reiselivet bare med 4 prosent under finanskrisa i 2008, som også var ei stor krise. På verdensbasis er det nå satt 3,7 milliarder vaksinedoser, de aller fleste til folk som normalt reiser, altså den rikeste delen av verdens befolkning.

Likevel reiser ikke folk noe i nærheten av slik de gjorde før pandemien. Hovedgrunnen er at verden sliter med å akseptere hverandres vaksiner, slik at reising - også for fullvaksinerte - utløser karantene. I EU tvang det seg i vår fram felles regler - det sto om hele prosjektets troverdighet som en union uten grenser - som tillot reising også for uvaksinerte i Schengen-området. Men verden utenfor EU opplever i virkeligheten Europa som langt på vei stengt fordi EU ikke aksepterer deres vaksiner. Og deler av verden er i praksis stengt for europeere, fordi mangelen på vaksinegodkjennelse gjengjeldes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer