KOMMENTARER

Bertheussen:

Kan få historisk streng dom

Et beroligende grundig politiarbeid har ført Bertheussen-saken til retten.

PÅSTANDEN ER TO ÅRS FENGSEL: Bare islamisten Mohyeldeen Mohammad er dømt til strengere straff etter den alvorlige straffelovens §115, som Laila Bertheussen står tiltalt for. Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet
PÅSTANDEN ER TO ÅRS FENGSEL: Bare islamisten Mohyeldeen Mohammad er dømt til strengere straff etter den alvorlige straffelovens §115, som Laila Bertheussen står tiltalt for. Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Denne saken er ingen politiskandale. Heldigvis. Det var riktig og viktig å ta Laila Bertheussen til retten, og det er ingen grunn til å tro på konspirasjonsteorier om politiske eller personlige motiver bak avgjørelsen fra Riksadvokaten. Uansett om retten finner henne skyldig eller ikke: Rettssaken og etterforskningen som ledet fram til den, har vært usedvanlig profesjonelt gjennomført.

Det er historisk at en justisministers bolig ransakes. At hans samboer tiltales. Aldri før har et norsk teaterstykke blitt så hardt angrepet politisk eller fått så store konsekvenser – med et mulig unntak for opprettelsen av KrF etter «Guds grønne enger» i 1933.

Den alvorlige tiltalen mot Laila Bertheussen krever i seg selv en grundig etterforskning. Norge har mistet en justisminister, og hans samboer står tiltalt for angrep mot selve demokratiet. En friteatergruppe er utsatt for falske anklager, og de involverte er blitt truet, politisk angrepet, og et teater forsøkt fratatt støtte. Tre framtredende politikere er utsatt for alvorlige trusler. To av dem har fortalt i retten om hvordan dette endret livene deres.

At PST-sjefen som frontet arrestasjonen er nåværende politidirektør Benedicte Bjørnland, gjør at et dårlig politiarbeid også ville rammet henne personlig. Det er det heldigvis ingen grunn til at det skal gjøre, uansett rettens bedømming av skyldspørsmålet.

SNAKKIS: Tiltalte Laila Bertheussen vesker har vakt oppsikt i retten. Dagbladets kommentator Martine Aurdal forklarer budskapet bak de mange veskene. Foto: NTB Vis mer

Gjennom sju uker i sal 250 i Oslo tingrett er en imponerende grundig teknisk etterforskning blitt pedagogisk presentert. De omfattende tekniske bevisene viser at politiet hadde grunn til å mistenke Bertheussen for anslagene mot egen bolig og trusselbrevene mot både seg selv, hennes samboer og ekteparet Christian og Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Forsvarer John Christian Elden og tiltalte Laila Bertheussen har rett i at det ikke finnes en såkalt rykende pistol i saken – det ene, fellende beviset som enhver etterforsker drømmer om. Men aktoratet ved Marit Formo og Frederik G. Ranke har presentert en indisierekke og mengde tekniske bevis som til sammen utgjør en overbevisende fortelling om hva som har skjedd.

Videoen som ble presentert fredag for ei uke siden, på bevisførselens siste dag, er sannsynligvis enestående i norsk rett. Sammenstillingen av digitale spor minutt for minutt i Vækerøveien på den avgjørende kvelden og natta for tiltalens siste hendelse, brannen i bilen, viste med brutal tydelighet hvorfor politiet mener å ha utelukket alle andre muligheter enn at Bertheussen selv sto bak.

Forsvaret har gjort en grundig jobb med å vise at ikke alle spørsmål er besvart i denne saken. At bevisbyrden er ulik på de ulike punktene i tiltalen. Og at noen andre enn Bertheussen har sendt tilståelsesbrev etter pågripelsen. Hendelsen natt til 10. mars er det imidlertid vanskelig å sannsynliggjøre at noen andre kan stå bak. Tor Mikkel Wara inntok vitneboksen igjen sist fredag.

Første gang tiltaltes samboer vitnet i saken, var han tydelig på at han ikke kunne vite noe om denne natta – fordi han var i Liverpool og ikke i Oslo. Denne ettermiddagen gikk han lenger. Og det er uttalelsene han kom med da som har fått både aktor Ranke og bistandsadvokat Hermann Skard til å anklage den tidligere justisministeren for å snakke usant i retten.

Nå sa nemlig Wara at Bertheussen hadde vist ham fotspor i snøen utenfor huset etter at han kom hjem, spor som ikke politiet fant, og som kunne være etter gjerningspersonen bak angrepet. Han sa også at Ingvil Smines Tybring-Gjedde slett ikke var redd etter å ha mottatt trusselbrevet, og i samtale med ham var enig i at de to var blitt invitert på teater i de to likelydende og egentlig komiske brevene de mottok.

Waras uttalelser har fått hans tidligere statsrådskollega til å tenne på alle pluggene. Og hennes bistandsadvokat Skard tok replikk på rettens siste dag.

– Jeg har få perler å kaste, til gjengjeld tror jeg de blir helt avgjørende for rettens konklusjon, sa han.

Så dokumenterte Skard på nytt at Wara og Bertheussen nettopp ikke hadde mottatt sitt trusselbrev på dette tidspunktet, og at Wara dermed enten må ha sett brevet før det ble sendt, eller ikke kjenne til innholdet. Han leste fra PSTs anmeldelse samme dag, der det står at Wara hadde gjort Tybring-Gjedde oppmerksom på koblingen til teateret – at stykket «Ways of Seeing» skulle settes opp på datoen nevnt i brevet, og at sitatet i brevet var hentet fra skuespiller Hanan Benammars uttalelse til Morgenbladet. Han poengterte også at selve sitatet, «Når de sier at de er redde, må jeg bare le», må handle om nettopp Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som var den eneste som hadde uttalt seg før det.

– Det tenker jeg ble avgjørende, avsluttet Skard.

Rettens administrator Yngvild Thue nikket faktisk. Men dommerne kommer til å bruke til midten av desember før vi får vite hva de konkluderer med.

Aktors påstand er to år. Det kan høres lite ut mot strafferammen på 16 år, for alle tiltalepunktene og den alvorlige straffelovens paragraf 115. Det er det ikke. Bare islamisten Mohyeldeen Mohammad er dømt til strengere straff etter denne paragrafen, totalt 2 år og 6 for trusler mot daværende stortingsrepresentant Abid Raja. Derfor er denne påstanden streng. Saken er også ytterst alvorlig.

Men medforsvarer Bernt Heiberg argumenterte lenge og godt for hvorfor de mener straffen bør være lavere, hvis retten skulle finne Bertheussen skyldig. Hvis Bertheussen står bak, er saken en uforståelig familietragedie, sa han. Også aktor Ranke sa i sin prosedyre at saken grenser opp mot familievold. Tor Mikkel Wara er hardt rammet. Hardt rammet er også teateret som politiet mener er Bertheussens motiv.

Uansett hva som er sannheten, har vi vært vitne til en absurd forestilling og historisk sak. Med mange ulike ofre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer