DEBATT

Oppheving av vaksine-patenter

Kan gi færre vaksiner

Diagnosen er riktig: Verden trenger flere coronavaksiner raskt, men medisinen er feil. Oppheving av patenter kan tvert imot gi færre vaksiner og samtidig true kvaliteten og sikkerheten og dermed føre til økt vaksineskepsis.

KAMP OM RÅVARER: Hvis ikke-lisensierte produksjonsfasiliteter, kanskje med mindre kapasitet, sikkerhet og kvalitet, skal konkurrere om allerede lite tilgjengelig råstoff, vil det være utfordrende for en global forsyning av vaksiner av topp kvalitet, skriver innsenderen. Foto fra Biontech/Pfizers anlegg i Tyskland: Christian Charisius / AP /NTB
KAMP OM RÅVARER: Hvis ikke-lisensierte produksjonsfasiliteter, kanskje med mindre kapasitet, sikkerhet og kvalitet, skal konkurrere om allerede lite tilgjengelig råstoff, vil det være utfordrende for en global forsyning av vaksiner av topp kvalitet, skriver innsenderen. Foto fra Biontech/Pfizers anlegg i Tyskland: Christian Charisius / AP /NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Legemiddelindustrien støtter problemstillingen om at vaksinasjon over hele verden går for sakte, men vi mener at patentoppheving skyter på feil blink. Flaskehalsene for økt tilgang til vaksiner for hele verdens befolkning er tilgang til råstoff og godkjente, trygge og høyteknologiske produksjonslokaler som kreves for vaksineproduksjon. Det produseres allerede for fullt – over hele verden.

Det stilles, med rette, enorme krav til sikkerhet og teknologi for å produsere COVID-vaksinene. Bare i Pfizers vaksine er det 280 forskjellige komponenter fra hele verden som skal settes sammen under svært regulerte og kontrollerte former. Det krever høyteknologisk utstyr og kompetanse. Man kan ikke bare ringe Coca-Cola og spørre om man kan låne deres fabrikker.

Det er vanskelig å se for seg at det skal eksistere et vesentlig antall fabrikker som har de høyteknologiske og trygge fasiliteter som kreves for denne type vaksineproduksjon, og som per i dag ikke allerede produserer for fullt på lisens fra selskaper som eier patentene. Vi i industrien kjenner hvert fall ikke til noen. Så hvis det er noen der ute som sitter og tviholder på et brannslukningsapparat mens et helt hus brenner, er det i beste fall svært uansvarlig om de ikke har kontaktet selskaper for å få betalt for og produsere på lisens for dem som eier patenter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer