DEBATT

Oppheving av vaksine-patenter

Kan gi færre vaksiner

Diagnosen er riktig: Verden trenger flere coronavaksiner raskt, men medisinen er feil. Oppheving av patenter kan tvert imot gi færre vaksiner og samtidig true kvaliteten og sikkerheten og dermed føre til økt vaksineskepsis.

KAMP OM RÅVARER: Hvis ikke-lisensierte produksjonsfasiliteter, kanskje med mindre kapasitet, sikkerhet og kvalitet, skal konkurrere om allerede lite tilgjengelig råstoff, vil det være utfordrende for en global forsyning av vaksiner av topp kvalitet, skriver innsenderen. Foto fra Biontech/Pfizers anlegg i Tyskland: Christian Charisius / AP /NTB
KAMP OM RÅVARER: Hvis ikke-lisensierte produksjonsfasiliteter, kanskje med mindre kapasitet, sikkerhet og kvalitet, skal konkurrere om allerede lite tilgjengelig råstoff, vil det være utfordrende for en global forsyning av vaksiner av topp kvalitet, skriver innsenderen. Foto fra Biontech/Pfizers anlegg i Tyskland: Christian Charisius / AP /NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Legemiddelindustrien støtter problemstillingen om at vaksinasjon over hele verden går for sakte, men vi mener at patentoppheving skyter på feil blink. Flaskehalsene for økt tilgang til vaksiner for hele verdens befolkning er tilgang til råstoff og godkjente, trygge og høyteknologiske produksjonslokaler som kreves for vaksineproduksjon. Det produseres allerede for fullt – over hele verden.

Det stilles, med rette, enorme krav til sikkerhet og teknologi for å produsere COVID-vaksinene. Bare i Pfizers vaksine er det 280 forskjellige komponenter fra hele verden som skal settes sammen under svært regulerte og kontrollerte former. Det krever høyteknologisk utstyr og kompetanse. Man kan ikke bare ringe Coca-Cola og spørre om man kan låne deres fabrikker.

Det er vanskelig å se for seg at det skal eksistere et vesentlig antall fabrikker som har de høyteknologiske og trygge fasiliteter som kreves for denne type vaksineproduksjon, og som per i dag ikke allerede produserer for fullt på lisens fra selskaper som eier patentene. Vi i industrien kjenner hvert fall ikke til noen. Så hvis det er noen der ute som sitter og tviholder på et brannslukningsapparat mens et helt hus brenner, er det i beste fall svært uansvarlig om de ikke har kontaktet selskaper for å få betalt for og produsere på lisens for dem som eier patenter.

Legemiddelselskapene som har utviklet COVID-vaksinene har jobbet på spreng med å utvide produksjonskapasiteten i lang tid, og har blant annet inngått samarbeid med mange konkurrerende selskap for å kunne utnytte all ledig produksjonskapasitet. Produksjonssteder uten tilstrekkelig kvalitet blir luket bort i denne prosessen.

Resultatet av denne innsatsen ser vi blant annet ved at Pfizer bare i løpet av de siste månedene har klart å styrke sin produksjonskapasitet fra litt over en milliard doser i 2021 til langt over to milliarder doser. Vi bør nå fokusere på å gjøre mer av det som virker, fremfor å sette denne produksjonsveksten i fare.

Hvis patenter på COVID-vaksiner oppheves, vil det bety at «oppskriften» på hvordan produktet lages blir offentliggjort og kan kopieres og lages av andre. Legemiddelindustrien ønsker at vaksiner er rettferdig, raskt og riktig fordelt over hele verden. Fjerning av patenter vil løse lite av dette, men heller sette prosessen med å vaksinere hele verdens befolkning, i fare.

Oppheving risikerer å være til hinder og forstyrre verdikjedene til allerede etablerte produksjonssteder.

Hvis ikke-lisensierte produksjonsfasiliteter, som kan ha mindre kapasitet, eller krav til sikkerhet og kvalitet, skal begynne å konkurrere om allerede lite tilgjengelig råstoff, vil det være utfordrende for den globale forsyningen av vaksiner av topp kvalitet. Hvis bare én av de 280 komponentene i Pfizers vaksine blir utilgjengelig, må hele produksjonen stoppe.

Samtidig vil dette øke risikoen for dårlige, og i verste fall falske, vaksiner på markedet. Produksjonslokaler må gjennom grundig testing av myndigheter og eksterne kontrollører for å forsikre den livsviktige kvaliteten og sikkerheten på vaksinene. Hvem tester lokalene og utstyret til de ikke-lisensierte produksjonsenhetene? Og hvordan sikrer vi at ikke rene forfalskninger kommer inn i de vanlige forsyningslinjene når det blir mer uoversiktlig hvem som produserer? Allerede i dag er ett av ti legemidler som selges, falske.

Kina er verdensledende i salg av piratkopier og de selger ikke i vestlige land, men i de landene hvis dette tiltaket er ment for å hjelpe: utviklingsland. Hvor kapasiteten til å følge opp effekt, eller mangel på effekt og bivirkninger er minimale. Er det noe verden virkelig ikke trenger nå, så er det at tiltroen til vaksinene synker ytterligere.

INDIA: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens døde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Når målet er å øke tilgangen til vaksiner globalt, finnes det en langt bedre løsning som ikke vil gjøre kampen mot COVID enda vanskeligere. Hvis verdenssamfunnet ønsker å se på tilnærmingen til patentsystemet, så burde det gjøres under stabile former og ikke som en ad-hoc-løsning under pandemi hvor det kreves mest mulig forutsigbarhet.

Det viktigste vi kan gjøre for å vinne kampen, er at vi samarbeider om å etablere flere produksjonsfasiliteter som deretter kan inngå produksjon for selskaper med etablerte verdikjeder, trygge og kvalitetssikrede rutiner og med kunnskapen som kreves.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer