DEBATT

Baneheia-saken

Kan han dømmes for uriktig anklage?

Dersom lagmannsretten skulle frifinne Kristiansen, er ikke det i seg selv en dom mot Andersen. Det gjelder selv om retten skulle legge til grunn at Andersens forklaring ikke er sann.

BANEHEIA: Spørsmålet er hva som er mulige utfall dersom Andersen skulle opprettholde sin forklaring ved den nye behandlingen i lagmannsretten, men Kristiansen blir frifunnet, skriver kronikkforfatteren. Bilde fra en befaring våren 2001 i området der jentene ble drept. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB
BANEHEIA: Spørsmålet er hva som er mulige utfall dersom Andersen skulle opprettholde sin forklaring ved den nye behandlingen i lagmannsretten, men Kristiansen blir frifunnet, skriver kronikkforfatteren. Bilde fra en befaring våren 2001 i området der jentene ble drept. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Baneheia-saken er det åpenbart at en av de to domfelte lyver. Dersom Viggo Kristiansen blir frifunnet ved den nye behandlingen, er ikke det i seg selv et bevis på at Jan Helge Andersen kan dømmes for uriktig anklage. Jeg tar ikke stilling til om Kristiansen er skyldig, eller om Andersen har forklart seg uriktig. Jeg ser på spørsmålet om hva som er konsekvensen hvis Kristiansen frifinnes.

Gjenopptakelseskommisjonen besluttet 18. februar 2021, under dissens 3–2, at Agder lagmannsretts dom mot Viggo Kristiansen i Baneheia-saken skulle gjenåpnes. I Dagbladet 21. februar framholder advokat Arvid Sjødin, som er advokat for Viggo Kristiansen, at Jan Helge Andersen risikerer straff for falsk anklage dersom Viggo Kristiansen frifinnes ved lagmannsrettens nye behandling.

Sjødin mener at den (angivelig) falske anklagen fra 2002 ikke er foreldet. Artikkelen handler ellers om spørsmålet om den tidligere forklaringen eventuelt er foreldet, og om konsekvensen dersom Andersen opprettholder forklaringen i en ny rettsrunde. Spørsmålet om beviskrav for en slik dom for uriktig anklage berøres derimot ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer