DEBATT

Lønnsoppgjøret:

Kan ikke løpe fra ansvaret

Pandemien har vist hvor avhengig offentlig og privat sektor er av hverandre. Men nå lekker offentlig sektor ansatte, og særlig gjelder dette ansatte med høyere utdanning.

STREKKER SEG: Dette er et politisk ansvar som strekker seg fra regjeringen og Stortinget, til kommunestyrene og den politisk valgte ledelsen i KS. Fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp), til ordførerne og KS-leder Gunn Marit Helgesen, skriver kronikkforfatterne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STREKKER SEG: Dette er et politisk ansvar som strekker seg fra regjeringen og Stortinget, til kommunestyrene og den politisk valgte ledelsen i KS. Fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp), til ordførerne og KS-leder Gunn Marit Helgesen, skriver kronikkforfatterne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Under hele valgkampen fikk vi høre at «nå det er vanlige folks tur» og at det er viktig å ha «tjenester nær folk». Det er grunn til å minne om at det er offentlig sektor som leverer mange av disse tjenestene til helt vanlige folk, noe som sikrer bosetting og næringsliv over hele landet.

Pandemien har vist hvor avhengig offentlig og privat sektor er av hverandre. Men nå lekker offentlig sektor ansatte, og særlig gjelder dette ansatte med høyere utdanning.

Vi som jobber i offentlig sektor er stolte av jobben vår og det samfunnsoppdraget vi er gitt. Vi kan ikke tenke oss noe mer meningsfylt enn å bidra til barn og unges utdanning og livsmestring og til at folk over hele landet får helsetjenester og den tryggheten de fortjener i hverdagen. Og vi er stolte av å bidra med kunnskap som gir bedre utdanning, flere arbeidsplasser, mindre sykdom, høyere livskvalitet, lavere klimautslipp og bedre velferdstjenester.

Men det er urovekkende når søkertallet til grunnskolelærerutdanningen har gått ned to år på rad og dramatisk når sykepleiermangelen øker over hele landet, og særskilt i kommunene. I en fersk undersøkelse blant sykepleierne ved Sykehuset Østfold svarte 72 prosent at de vurderte å slutte i yrket. Færre masterstudenter og doktorgradskandidater enn før ser en forskerkarriere som attraktiv og halvparten av dagens unge forskere vil ikke anbefale andre unge en forskerkarriere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer