De politiske partiene i Norge har endret seg ganske fundamentalt på hundre år.
I 1980-åra var 16 prosent av den voksne befolkningen medlem av et politisk parti. I dag er det bare sju prosent som har partiboka i orden.
Mer enn noen andre har Arbeiderpartiet vært rammet av det dalende partimedlemskapet i den norske befolkningen: I åra etter andre verdenskrig var seks prosent av alle nordmenn medlem av partiet. Ved utgangen av fjoråret var tallet under én prosent.
Også i absolutte tall har det gått nedover. Fra over 200 000 medlemmer i 1950, til rett under 50 000 medlemmer ved utgangen av fjoråret.
Helt fra unnfangelsen av Arbeiderpartiet har det vært drevet av medlemmene. Mens de to eldste partiene i Norge, Høyre og Venstre, oppsto som allianser på Stortinget, var Arbeiderpartiet grunnlagt utenfor de politiske institusjonene. Der lå styrken i antallet mennesker, ikke antall mandater på Stortinget.
Arbeiderpartiets vekst ble starten på æraen av massepartier i Norge. Ap var Norges første av sitt slag, og oppsto som en bred allianse mellom fagforeninger, kooperativer og politiske aktivister. Partiet var verktøyet for grasrota til å få gjennomslag for politiske rettigheter og økonomisk trygghet. Grasrota ble partiets røtter – og ikke minst valgkampapparat – ute i befolkningen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger