LEDER

Mattilsynet:

Kan ikke vente

De alvorlige varslene om Mattilsynet krever rask opprustning.

MÅ RYDDE OPP: Den nye landbruks- og matministeren bør kreve midler allerede på neste års statsbudsjett. Sandra Borch kan lene seg tungt på Hurdalsplattformen.
MÅ RYDDE OPP: Den nye landbruks- og matministeren bør kreve midler allerede på neste års statsbudsjett. Sandra Borch kan lene seg tungt på Hurdalsplattformen. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Rykter om situasjonen i Mattilsynet fikk NRKs journalister til å ringe avdelingslederen i Telemark. Journalistene spurte om de kunne få komme og se hvordan Mattilsynet egentlig jobber for å kontrollere dyrevelferden. Kanskje bli med på et tilsyn også, ute på en gård?

Det ble stille i den andre enden et par sekunder, før avdelingssjef Jan Egil Aronsen svarte:

«Tilsyn? Hvilke tilsyn?»

I Mattilsynets avdeling i Telemark er ressursene nå så presset at inspektørene ikke kan dra ut for å sjekke hvordan dyr har det, nesten uansett hvor alvorlige tips de får. NRKs avsløringer i helga viser at ressursmangelen ikke bare er ille i Telemark. Flere titalls inspektører, fra Mattilsynets avdelinger over hele landet, forteller om en situasjon så prekær at det nå bare er en ting å gjøre: Å varsle eksternt.

En alvorlig situasjon er blitt verre, men man har lenge visst at noe var galt. NRKs avsløringer kommer på toppen av mange tidligere saker om Mattilsynet. I sommer publiserte Nationen en serie artikler, der det blant annet kom fram av Mattilsynets årsrapporter at de nå gjør 70 prosent færre dyrevelferdstilsyn enn de gjorde for fem år siden. Sterke og seriøse tips må legges bort fordi inspektørene ikke har tid til å følge dem opp, og alvorlig mislighold av dyr blir ikke fulgt opp selv om Mattilsynet vet om dem.

Dette er et politisk ansvar. De siste åra har antall tips økt sterkt, spesielt om kjæledyr. Samtidig har Mattilsynet fått mange nye oppgaver og sterkt reduserte budsjetter. Fra 2016 til 2020 ble antall årsverk redusert med 15 prosent og under Regjeringen Solberg har den såkalte «avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen» ført til ostehøvelkutt og nedbemanning over lang tid, i en periode der Mattilsynet burde vært bemannet opp.

De alvorlige varslene om Mattilsynet krever rask opprustning. Den nye landbruks- og matministeren bør kreve midler allerede på neste års statsbudsjett. Sandra Borch kan lene seg tungt på Hurdalsplattformen. Der sier regjeringen at:

«Norsk jordbruk har og skal framleis ha ein dyrevelferd i verdstoppen. For å sikre dette må vi oppretthalde og utvikle eit godt og strengt regelverk for dyrevelferd, basert på kunnskap om behova til dyra. Mattilsynet må styrkjast, slik at dei har tilstrekkelege ressursar til å drive god rådgjeving, hyppig kontroll og eit målretta samarbeid med produksjonsnæringane.»

Dette har Mattilsynet nå ikke mulighet til å oppfylle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer