LEDER

Mattilsynet:

Kan ikke vente

De alvorlige varslene om Mattilsynet krever rask opprustning.

MÅ RYDDE OPP: Den nye landbruks- og matministeren bør kreve midler allerede på neste års statsbudsjett. Sandra Borch kan lene seg tungt på Hurdalsplattformen.
MÅ RYDDE OPP: Den nye landbruks- og matministeren bør kreve midler allerede på neste års statsbudsjett. Sandra Borch kan lene seg tungt på Hurdalsplattformen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Rykter om situasjonen i Mattilsynet fikk NRKs journalister til å ringe avdelingslederen i Telemark. Journalistene spurte om de kunne få komme og se hvordan Mattilsynet egentlig jobber for å kontrollere dyrevelferden. Kanskje bli med på et tilsyn også, ute på en gård?

Det ble stille i den andre enden et par sekunder, før avdelingssjef Jan Egil Aronsen svarte:

«Tilsyn? Hvilke tilsyn?»

I Mattilsynets avdeling i Telemark er ressursene nå så presset at inspektørene ikke kan dra ut for å sjekke hvordan dyr har det, nesten uansett hvor alvorlige tips de får. NRKs avsløringer i helga viser at ressursmangelen ikke bare er ille i Telemark. Flere titalls inspektører, fra Mattilsynets avdelinger over hele landet, forteller om en situasjon så prekær at det nå bare er en ting å gjøre: Å varsle eksternt.

En alvorlig situasjon er blitt verre, men man har lenge visst at noe var galt. NRKs avsløringer kommer på toppen av mange tidligere saker om Mattilsynet. I sommer publiserte Nationen en serie artikler, der det blant annet kom fram av Mattilsynets årsrapporter at de nå gjør 70 prosent færre dyrevelferdstilsyn enn de gjorde for fem år siden. Sterke og seriøse tips må legges bort fordi inspektørene ikke har tid til å følge dem opp, og alvorlig mislighold av dyr blir ikke fulgt opp selv om Mattilsynet vet om dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer