DEBATT

Vindkraft

Kan miljøpartiene regne?

Klimapartiene står i kø for å si nei til vindkraft på land. Det tyder på dårlige regneferdigheter.

I KØ FOR Å SI NEI: Nå står klimapartiene i kø for å si nei til den mest klimavennlige kraften som vinnes; vindkraft. Men de har en komplett mangel på en realistisk plan, skriver innsenderen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
I KØ FOR Å SI NEI: Nå står klimapartiene i kø for å si nei til den mest klimavennlige kraften som vinnes; vindkraft. Men de har en komplett mangel på en realistisk plan, skriver innsenderen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Husker du gamle dager? Da klimapartiene Venstre, SV og MDG mente at klimatrusselen var den mest akutte utfordringen på jorda? At Norge måtte ta sin del av ansvaret, at de norske klimautslippene skulle ned, og at vi skulle få det til med reelle kutt – ikke ved å kjøpe oss fri?

Det gjelder ikke lenger.

Nå står klimapartiene i kø for å si nei til den mest klimavennlige kraften som vinnes; vindkraft. Nei til vindkraft betyr at Norge er sjanseløse til å nå sine egne klimamål. Vindkraften er den enkeltstående største bidragsyteren til at Norge kan nå de målene som klimapartiene selv har ivret for å vedta.

Bakgrunnen er denne: Bruken av fossil energi i Norge er massiv. Halvparten av norsk energiforbruk er fossil. Mens husholdningen stort sett er drevet på ren, elektrisk strøm, er store deler av kraftforbruket i samferdsel, industri og olje- og gassproduksjon fortsatt fossilt. Til sammen står disse tre for rundt 80 prosent av norske klimautslipp.

Skal vi nå nullutslipp, må 143 TWh fossil energi i samferdsel, industri og petroleumsutvinning erstattes med ren strøm.

Dette er de harde tallene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer