LEDER

Kan redde liv

Nå skjer det. Etter 12 år skal Krisesenterlovens intensjon endelig oppfylles. Det kan redde liv.

ANMODNINGSVEDTAK: Stortinget ber regjering legge opp til at det ikke tas egenandel for mat fra den enkelte på landets krisesentre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ANMODNINGSVEDTAK: Stortinget ber regjering legge opp til at det ikke tas egenandel for mat fra den enkelte på landets krisesentre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

156 norske kvinner og 19 menn er drept av partneren sin de siste 20 åra. I de fleste sakene har volden blitt rapportert før drapet skjedde. Det er mange grunner til at det er vanskelig å bryte ut av voldelige forhold, og økonomi er en vesentlig faktor. Derfor er det også så viktig at krisesentrene er et gratis og tilgjengelig tilbud over hele landet. Tirsdag vedtok Stortinget enstemmig endelig at det skal det faktisk bli.

De fleste krisesentre er organisert som kommunale eller interkommunale foretak. Men stramme driftsbudsjetter har ført til ulik praksis for brukerbetaling. Det er enorme forskjeller på hvor mye penger hvert enkelt krisesenter får fra kommunene, både når man ser på faktiske tall og kroner per innbygger. Flere krisesentre har derfor bedt beboerne betale for kost og andre utgifter. Det har fått dramatiske konsekvenser.

Egenbetaling kan og har altså hindret voldsofre fra å ta kontakt med hjelpetilbud. Det er livsfarlig. Allerede i 2006 vedtok Krisesentersekretariatet at oppholdet på et krisesenter skal være kostnadsfritt for brukerne. Paraplyorganisasjonen stilte krav om at driftsbudsjettene økes slik at krisesentrene ikke bidrar til å gi voldsutsatte og deres barn ytterligere tilleggsproblemer. Krisesenterloven fra 2009 slår fast at tilbudet skal være gratis og omfatte både menn, kvinner og barn i alle kommuner. Likevel er kravet ennå ikke innfridd.

Nå skjer det. Etter 12 år skal Krisesenterlovens intensjon endelig oppfylles. Et representantforslag fra SV har fulgt opp Græsdals sak.

Torsdag vedtok Stortinget følgende anmodningsvedtak: «Stortinget ber regjering gå gjennom lov om kommunale krisesentertilbud og legge opp til at det ikke tas egenandel for mat fra den enkelte.»

Regjeringen har allerede begynt et arbeid for å bedre kvaliteten på krisesentertilbudet og har varslet en utredning av eventuelle lovendringer og tiltak. Nå får kommer altså Stortinget med en klar instruks til noe konkret som dette arbeidet må sikre. Dette kan redde liv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer