DEBATT

Hydrogen

Kan redde velferden

Regjeringens «ja» til CO2-håndtering, bringer oss nærmere ei framtid der Norge kan kvitte seg med den ene byggesteinen i olje og gass – og leve av den andre: nullutslippsbrenslet hydrogen.

GRØNNE MOLEKYLER: Norge må gire seg inn på et knippe nye teknologier.

Viktigst blir det å avkarbonisere petroleumssektoren. Å «plukke fra hverandre» byggesteinene i gass og olje for å få ut den ene hoveddelen – nullutslippsbrenslet hydrogen, skriver innsenderen. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB
GRØNNE MOLEKYLER: Norge må gire seg inn på et knippe nye teknologier. Viktigst blir det å avkarbonisere petroleumssektoren. Å «plukke fra hverandre» byggesteinene i gass og olje for å få ut den ene hoveddelen – nullutslippsbrenslet hydrogen, skriver innsenderen. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hver oljearbeider skaffer Norge ti ganger høyere eksportinntekt enn andre industriansatte gjør. Sammen henter de inn over halvparten av pengene som vår utenrikshandel gir. Så store er skoene som må fylles av annet næringsliv etter hvert som olje- og gassinntektene vil krympe.

Om Norges utfordring skriver NHO at «aldring, fallende oljeinntekter og mer utfordrende globale utviklingstrekk kan gjøre det mer krevende å opprettholde våre inntekter og vårt velferdsnivå framover».

Da blir spørsmålet: Har vi naturressurser og ferdigheter til å klare nettopp det?

Flere samfunnsdebattanter svarer «nei». I Sintef konkluderer vi med at svaret langt på vei kan bli «ja». Det gjør vi ut fra en studie vi har gjort for NHO, presentert i veikartet «Neste trekk», der vi ser med teknofagenes briller på muligheten for verdiskaping når petroleumsinntektene avtar.

Men konklusjonen vår forutsetter at Norge alt nå girer seg inn på et knippe nye teknologier.

Viktigst blir det å avkarbonisere petroleumssektoren. Det vil si å «plukke fra hverandre» byggesteinene i gass og olje for å få ut den ene hoveddelen – nullutslippsbrenslet hydrogen. Nærmere bestemt molekyler som kan gi energi til transportsektoren, kraftverk, komfyrer og brukes som varmekilde i hus og som råstoff i industrien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer