DEBATT

Nasjonale coronatiltak

Kan skape forvirring og usikkerhet

Nye anbefalinger og regler tar ikke høyde for coronavirusets egenskaper og evne til spredning!

USIKKERHET: - Regjeringen punkterte sine gode forslag og regler med en rekke inkonsekvente tiltakspunkter som kan skape uro, forvirring og usikkerhet, skriver innsenderen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
USIKKERHET: - Regjeringen punkterte sine gode forslag og regler med en rekke inkonsekvente tiltakspunkter som kan skape uro, forvirring og usikkerhet, skriver innsenderen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Fullvaksinerte: 71.83% Første dose: 79.13%

De nye nasjonale anbefalingene og reglene, presentert av regjeringen 5. november, ga tydelige signaler om å holde seg mest mulig hjemme og begrense sosial aktivitet de kommende ukene. Dette er svært gode tiltak som kan hindre alle former for smitteoverføring med coronaviruset, inkludert luftsmitte.

Men regjeringen punkterte sine gode forslag og regler med en rekke inkonsekvente tiltakspunkter som kan skape uro, forvirring og usikkerhet, for eksempel:

  • Inkonsekvens mellom bare fem gjester i hjemmet, og arrangement i fri utfoldelse med 20 gjester i private sammenkomster på offentlige steder, og 50 personer på innendørs arrangement. Dette virker uforståelig, særlig med den korte enmetersregelen - med eller uten munnbind. Hva med kø ut og inn av slike lokaler og garderober? Ved fysisk aktivitet innendørs utvides det til to meter! Gjelder dette dans, «mingling», eller hva?
  • For risikoutsatte og sårbare personer utvides det til to meters avstand. Men hvem vet om alle sårbare personer i sine nærmiljø? Og hvem vet hvilke nærkontakter som blir alvorlig syke, får store immunologiske reaksjoner eller får langtidsskader?
  • Og hva med bruk av munnbind, god grensekontroll og obligatorisk testing av alle innreisende til landet?

De fleste forstår at situasjonen er alvorlig. Folk flest vet også at virusets smittsomhet, motstandskraft og overlevelse i miljøet medfører at hver gang samfunnet åpnes opp for økende mobilitet og kontakt, spres viruset ytterligere - hvis ikke riktige tiltak gjennomføres. Norge har superspredning og klyngeutbrudd av coronaviruset, knyttet til de tre C-er: «closed spaces, close contacts and crowds». Det vil si bygninger og små rom med dårlig ventilasjon, personer i nær kontakt med hverandre og overfylte lokaler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer