DEBATT

Nasjonale coronatiltak

Kan skape forvirring og usikkerhet

Nye anbefalinger og regler tar ikke høyde for coronavirusets egenskaper og evne til spredning!

USIKKERHET: - Regjeringen punkterte sine gode forslag og regler med en rekke inkonsekvente tiltakspunkter som kan skape uro, forvirring og usikkerhet, skriver innsenderen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
USIKKERHET: - Regjeringen punkterte sine gode forslag og regler med en rekke inkonsekvente tiltakspunkter som kan skape uro, forvirring og usikkerhet, skriver innsenderen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De nye nasjonale anbefalingene og reglene, presentert av regjeringen 5. november, ga tydelige signaler om å holde seg mest mulig hjemme og begrense sosial aktivitet de kommende ukene. Dette er svært gode tiltak som kan hindre alle former for smitteoverføring med coronaviruset, inkludert luftsmitte.

Men regjeringen punkterte sine gode forslag og regler med en rekke inkonsekvente tiltakspunkter som kan skape uro, forvirring og usikkerhet, for eksempel:

  • Inkonsekvens mellom bare fem gjester i hjemmet, og arrangement i fri utfoldelse med 20 gjester i private sammenkomster på offentlige steder, og 50 personer på innendørs arrangement. Dette virker uforståelig, særlig med den korte enmetersregelen - med eller uten munnbind. Hva med kø ut og inn av slike lokaler og garderober? Ved fysisk aktivitet innendørs utvides det til to meter! Gjelder dette dans, «mingling», eller hva?
  • For risikoutsatte og sårbare personer utvides det til to meters avstand. Men hvem vet om alle sårbare personer i sine nærmiljø? Og hvem vet hvilke nærkontakter som blir alvorlig syke, får store immunologiske reaksjoner eller får langtidsskader?
  • Og hva med bruk av munnbind, god grensekontroll og obligatorisk testing av alle innreisende til landet?

De fleste forstår at situasjonen er alvorlig. Folk flest vet også at virusets smittsomhet, motstandskraft og overlevelse i miljøet medfører at hver gang samfunnet åpnes opp for økende mobilitet og kontakt, spres viruset ytterligere - hvis ikke riktige tiltak gjennomføres. Norge har superspredning og klyngeutbrudd av coronaviruset, knyttet til de tre C-er: «closed spaces, close contacts and crowds». Det vil si bygninger og små rom med dårlig ventilasjon, personer i nær kontakt med hverandre og overfylte lokaler.

Coronaviruset smitter via kontakt, dråpe og pust, og kan bli luftbåret, 5 til 16 meter fra en smitteførende person - og er levende til stede i luften i 16 timer eller mer. Mange smittede, med eller uten symptomer – særlig barn og ungdom – skiller ut viruset i millionmengder fra utpust, og smitten spres videre gjennom luften. Dette er vist både i tekniske forsøk, dyreforsøk (tamilder), og studier rundt pasienter med smitte. Ved Universitetet i Florida ble viruset påvist svevende i luften 4,8 meter fra pasienten.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

I miljø og på utstyr har coronaviruset uvanlig lang levetid. En studie viser at viruset lever stabilt i miljøet i minst 7 dager på plast, stål, glass, stentøy, treverk, hansker og munnbind, og 4 - 5 dager på tøy og papir. Rundt personer med smitte påvises det store mengder levende virus på vegger, utstyr, tak og i ventilasjonskanaler – til tross for godt ventilerte rom.

Ved romtemperatur, overlever coronaviruset i bortimot én måned. Ved 20 grader lever viruset minst 28 dager på glass, stål, vinyl, papir og liknende, og opptil 7 dager på bomullstøy.

Tiltak må ta hensyn til coronavirusets egenskaper for å få best mulig effekt. Regjeringens agenda er «ettersnar» med noen, men ikke helhjertede tiltak mot coronaviruset. Det er viktig at regjeringens tiltak stemmer overens med coronavirusets aktivitet og evne til spredning i samfunnet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer