Kandidaten

«Jeg vinner valget, det er så sikkert som at jeg heter Silvio Berlusconi,» sier Silvio Berlusconi.

ROMA (Dagbladet): Trafikken glir sakte inn mot Roma sentrum. Så stopper den helt opp. Det har blitt 21573 færre trafikkulykker etter at Berlusconis regjering kom til makta, står det å lese på en plakat i veikanten. Kan det være fordi bilene ikke beveger seg?

Bilen ruller så vidt videre, fram til neste bilde av Berlusconi, som smiler skjevt fra gigantiske boards. Det har blitt førti prosent færre ulovlige immigranter i Italia, sier Silvio her. Og 17 prosent færre innbrudd, tilføyer han på den andre siden av veien. Valgkampen er i gang.

I JUNI SKAL

alle EU-land stemme over kandidater til det europeiske parlamentet. Statsminister Silvio Berlusconi er ikke snauere enn at han stiller som kandidat, selv om han ikke kommer til å ta plass i parlamentet hvis han vinner. Opposisjonen var raskt ute med å kreve at Berlusconi må gå av hvis valget i juni viser manglende støtte i befolkningen. Men da Berlusconi lanserte seg selv som kandidat til europaparlamentsvalget i februar, gjorde han det klart at dette på ingen måte må sees som noen slags prøve på folkets støtte til hans regjering. «Il Cavaliere», «ridderen», blir sittende ut perioden, til 2006, «selv i den hypotetiske, umulige situasjonen at det europeiske valget går dårlig», som han selv uttrykte det.

SÅ UTROLIG

er nok ikke muligheten av et valgkrasj likevel. Silvio Berlusconi ble i noen grad valgt fordi han var en rik, vellykket forretningsmann, og hans velgere håpet at den nasjonale økonomien skulle blomstre på samme måte som Berlusconis personlige. Det har på ingen måte skjedd. «Har du penger igjen i slutten av måneden?» står det å lese på opposisjonens valgplakater. Det er ikke så mange av disse som av dem med Silvios fjes, men de fanger tidsånden bedre. Tidligere i år viste en meningsmåling at 65,7% av italienerne mener Berlusconis økonomiske politikk bærer preg av brutte løfter.

FØR VALGET

i 2001 smilte Berlusconi bredt fra valgkampmaterialet og satte de gutteaktige øynene rett i velgerne, slik han lærte å forføre tilhørerne den gangen han var cruiseskip-entertainer på den franske Rivieraen. I år er han utstyrt med et plastisk behandlet fjes signert de beste sveitsiske eksperter. Han går på en diett av vitaminer, magnesium og en spesiell type yoghurt. Han er stram og fin - men det er likevel noe som gjør at han ikke ser like ungfole-ivrig ut på plakatene som sist, den gangen han lovet en million nye arbeidsplasser i løpet av et år. Han ser ikke like skråsikker ut som da han forsikret Italias befolkning at han raskt skulle rydde opp i sammenblandingen mellom Silvio - landets leder - og Silvio - landets rikeste mediemogul. Blikket er ikke rettet triumferende framover. Han ser ned.

- Han vil ikke se velgerne i øynene denne gangen, sier min romerske kamerat bak rattet.

- Så synes det ikke så tydelig at han ikke snakker sant.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.