KOMMENTARER

Mytteri i Kongressen

Kaoset har såvidt begynt

Først var det slåsskamp i Kongressen. Nå begynner kaoset.

KOKTE OVER: Det var tilløp til håndgemeng mellom republikanere i salen da Kevin McCarthy til slutt ble valgt som ordstyrer i Representantenes hus fredag kveld. Republikaneren Mike Rogers måtte holdes tilbake da han angrep Matt Gaetz og andre utbrytere som denne uka har tvunget gjennom 15 avstemninger om ledervervet. Foto: Andrew Harnik / Ap Photo
KOKTE OVER: Det var tilløp til håndgemeng mellom republikanere i salen da Kevin McCarthy til slutt ble valgt som ordstyrer i Representantenes hus fredag kveld. Republikaneren Mike Rogers måtte holdes tilbake da han angrep Matt Gaetz og andre utbrytere som denne uka har tvunget gjennom 15 avstemninger om ledervervet. Foto: Andrew Harnik / Ap Photo Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter fire dager og 15 avstemninger, klarte endelig Kevin McCarthy å få den etterlengtet klubben som ordstyrer i Representantenes Hus fredag kveld amerikansk tid. Det endte i direkte konfrontasjon mellom McCarthy og motstanderne med tilløp til håndgemeng i den samme salen som Trump-tilhengere på dagen to år tidligere hadde stormet. Da flyktet representanter for livet. Nå slåss de.

I en uke har kongressen vært ute av kontroll takket være en liten uregjerlig fraksjon i det republikanske partiet. Til slutt kokte det over. Ordbruken har vært så hard og personlig at det sjokkerende klimakset nesten var uunngåelig.

Pinlig. Uverdig. Et skammelig sirkus. Det er bare noen av ordene republikanere selv har brukt om oppførselen til et mindretall i partiet.

Hele verden ser hva som skjer, advarte president Joe Biden torsdag kveld etter at republikanerne i Representantenes Hus for ellevte gang hadde mislyktes i å velge en ordstyrer.

Men det er heller ikke fritt for at demokratene frydet seg over det historiske sammenbruddet som utspilte seg for åpen scene. De hentet bokstavelig talt fram popcorn og drysset salt også i sårene hver gang de enstemmig klappet fram sin leder, Hakeem Jeffries, mens den republikanske kandidaten, Kevin McCarthy, ble ydmyket av sine egne. Ikke bare en gang, ikke bare en formiddag, men i dagevis uten stopp. Selv ikke Trumps klare oppfordring om å slutte rekkene bak «min Kevin», stagget opprørerne i de første dagene, alle sammen svorne Trump-tilhengere. McCarthy har truet, bønnfalt og gjort knefall for hårreisende umulige krav. Noe lignende har ikke skjedd siden 1859, altså i opptakten til en blodig borgerkrig. Men forklaringen ligger nærmere i tid.

Etter to tiår med stadig flere ytterliggående republikanere, først med Tea Party og så Trump, har det endt i et uregjerlig kaos.

«De som dumdristig søkte makt på ryggen til en tiger, endte med å bli spist», sa John F. Kennedy i sin innsettelsestale i 1961. Han siktet til kommunismen. Nå blir sitatet hentet frem igjen om det republikanske partiets dødsdans med høyrefløyen. Konservative kommentatorer mener de ekstreme har spist partiet deres. Det er ingen tradisjonelle republikanere igjen. Anklagene mot Kevin McCarthy handler ikke om at han er for moderat, langt i fra. Han er en lojal trumpist og valgfornekter. Han vil bli den mest ytterliggående ordstyrer i moderne tid. Og den svakeste.

Joe Bidens advarsel var en påminnelse om at sirkuset denne uka har konsekvenser langt utover Washington og USAs grenser. Flere har påpekt at Putins forsøk på å så splid og uro i amerikansk politikk foran valget i 2016, har endt som han bare kunne drømme om. Riktignok ikke i en «borgerkrig» mellom demokrater og republikanere, men en fullstendig kollaps i partiet som har flertall i Representantenes Hus gjør samme nytten. Det vil svekke et av USAs viktigste beslutningsorgan, kanskje til og med lamme det. Autoritære regimer kan peke på hvor dårlig det står til i det som kaller seg verdens fremste demokrati.

Når støvet har lagt seg, er det ikke fred, forsoning og business as usual. Republikanerne har allerede varslet at de vil bruke de neste to årene på endeløse granskinger av Hunter Biden, Anthony Fauci, 6. januarkomiteen og ikke minst Joe Biden, som de ønsker å stille for riksrett. For hva? Hva som helst, er det skamløse svaret.

Fortsatt er det uklart hva utbryterne vil utover det, annet enn å lage bråk, gi fingeren til Washingtons establishment og komme på Fox News, hvor en begeistret Tucker Carlson kaller sirkuset «forfriskende».

Men gjengen fra Freedom Caucus, en stadig mektigere fraksjon på høyrefløyen, skal ha fått garantier fra McCarthy som kan gjøre vondt verre og få direkte ringvirkninger verden over. Det handler blant annet om finansiering av det offentlige, inkludert militæret, og ikke minst det såkalte gjeldstaket, som er en grense for hvor mye staten kan låne. Hvis det ikke heves, kan ikke USA lenger betale renter og avdrag på statsgjelda. En liten minoritet kan med andre ord lamme regjeringen, myndigheter og offentlige utbetalinger i USA. Om det utenkelige skulle skje, kan det også skape alvorlig finansuro verden over. Akkurat det verden trenger mer av.

Det bekymrer ikke utbryterne som vil ha garanti om at gjeldstaket ikke heves. De er også motstandere av den massive støtten til Ukraina. McCarthy har selv advart om at han ikke vil skrive ut en blankosjekk til Zelensky. Unødvendig å si er de mot klimatiltak og lignende internasjonale avtaler. Presidentens fullmakter og vetorett kan begrense skaden, men ikke hindre at kongressen ut hans presidentperiode blir holdt som gissel av en håndfull ekstremister. Mens verden står i brann, vil USAs sentralmakt være lammet av indre strid.

Kevin McCarthy er nok fortært og spyttet ut før det er over.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer