KOMMENTARER

Mellomvalg i USA

Kaoset vinner

Republikanerne har en kriseplan. Hvis de vinner mellomvalget, vil de ha mer krise.

KRISE PÅ KRISE: Hvis republikanerne vinner mellomvalget, har Joe Biden all grunn til bekymring. Den gamle krigeren må begynne å ta igjen med samme mynt, mener flere demokrater. REUTERS/Kevin Lamarque
KRISE PÅ KRISE: Hvis republikanerne vinner mellomvalget, har Joe Biden all grunn til bekymring. Den gamle krigeren må begynne å ta igjen med samme mynt, mener flere demokrater. REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Noen timer før et mellomvalg som er blitt kalt det viktigste i amerikansk historie og en stresstest for demokratiet, er republikanerne seierssikre og demokratene nederlagsdømte. I flere senatsvalg kan riktignok få stemmer avgjøre. Stang ut eller stang inn vil avgjøre hvem som får flertallet i det mektige kammeret, men Representantenes hus ser ut til å være tapt.

Klok av skade, iler jeg til med de sedvanlige forbeholdene som gjentas hver gang målinger presenteres: Meningsmålinger har bommet før. Trump-velgere er vanskeligere å måle enn noensinne. Selv i normale tider har velgerne overrasket på valgdagen.

Men det overraskende ville være om republikanerne ikke vinner. Med få unntak, har den sittende presidentens parti alltid gått på en smell i første mellomvalg, og nå er det dyrtid og energikrise. Den eneste grunnen til at det fortsatt er spenning rundt senatet, er en håndfull Trump-kandidater som selv trofaste republikanere har problemer med å svelge.

La oss likevel anta at den politiske tyngdekraften består, og republikanerne tar over makta i kongressen. Hva vil det bety, bortsett fra at begge kamre vil fylles av folk som nekter for at Joe Biden er landets rettmessige president? Denne uka la republikanerne selv fram et dokument på hele 1050 sider, som skisserte hva velgerne kan ha i vente de neste to åra. Det meste var fyllstoff i alt annet enn prioritert rekkefølge, og mye var velkjente anklager og planer; kutt i offentlige helsetjenester og pensjoner, privatisering, skattelettelser for de rikeste og angrep på FBI, kritisk raseteori, selvbestemt abort osv. Ikke minst vil republikanere sette i gang gransking av alt fra Hunter Bidens laptop til Dr. Fauci til Bidens tilbaketrekning fra Afghanistan.

Mye kan presidenten legge ned veto mot. Men republikanernes plan ser ut til å være å lage mest mulig kaos og krise for å gjøre det umulig for Biden å styre effektivt. Litt som Mitch McConnell og co. gjorde mot Obama, bare enda mer hemningsløst og hevngjerrig. Flere republikanere har sagt de vil stille både Joe Biden, justisministeren og flere andre ledende demokrater for riksrett. Det spiller ingen rolle for hva, medgir de glatt. Agenda nummer én er et rent hevntokt for Donald Trump. Det skal berede grunnen for presidentvalget i 2024.

DNA-ANALYSER: Dette blir sentralt i rettsaken for drapet mot Birgitte Tengs som ble begått for 27 år siden. Reportere: Håvard Tanche-Larsen Knutsen og Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem. Vis mer

Det er neppe dette flesteparten av amerikanske velgere trenger eller ønsker akkurat nå, men de har stadig mindre de skulle ha sagt. En stor andel republikanere sier de ikke engang vil høre på dem i valg.

Sett med norske og internasjonale øyne, er heller ikke agendaen særlig lystig; i hvert fall ikke hvis du er opptatt av klimasamarbeid, bistand og støtte til Ukraina. Trumps republikanere har en uttalt isolasjonistisk legning. De kaller seg ikke America First for ingenting.

Det er ikke rart Joe Biden i sluttspurten høres enda mer ut som onkel Joe, en politiker av den gamle skolen som mimrer om den gangen demokrater og republikanere samarbeidet og respekterte hverandre til velgernes og landets beste. Som siterer visdomsord fra egen bestefar og snakker om dyder som ærlighet, integritet og anstendighet.

Biden har allerede gjort den viktigste jobben han ble satt til. Han sendte Donald Trump ut av Det hvite hus. Men han lovet også at han skulle samle landet og forsone velgere. Det har han virkelig ikke lykkes med. Snarere har polariseringen økt, og det synes å ha gått opp for ham til fulle de siste ukene. Han virker oppgitt og utslått. Riktignok har han innimellom glimtet til med gamle kunster og klart å få gjennom et par-tre viktige tverrpolitiske vedtak i kongressen når det gjelder blant annet infrastruktur, men i det store er han legemliggjøringen av ei tid som er forbi.

Det har gått fort. I valgkampen for to år siden måtte Trump i det minste gi en illusjon av at han tok avstand fra høyreekstremisme og ville konspirasjonsteorier. Nå er Qanon-miljøet åpenlyst knyttet til en del republikanere, og Trump selv har skamløst postet et manipulert bilde av seg selv med en Qanon-pin på brystet. Om noen dager vil han trolig annonsere at han stiller til valg igjen, ikke minst for å hindre de utallige etterforskningene av ham.

Mange demokrater har bebreidet Biden for at han sitter fast i fortida. Spillereglene er endret, demokratene må ta igjen med samme mynt, mener de. Taper partiet valget på tirsdag, vil den gjengen bli mer høylytt og kreve endring. Det er mye som står på spill.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer