Kapitalistisk byforflatning

Finnes det et liv utenfor Cubus og KappAhl?

I Oslo må man være stor og sterk - og rik - for å overleve. Spesielt hvis man er næringsdrivende.Grensen - ei lita gate i Oslo sentrum - forteller på nytt en gammel historie: Høy leie fordriver de små spesialforretningene som det snart bare er en håndfull igjen av i hovedstaden.

  • Butikkjedene overtar.De siste som har lukket dørene i Grensen, er to kaffebutikker som spredte deilig duft ut i gatestøyen, og en liten tobakksbutikk som har holdt til der i tre generasjoners eie.Før de måtte legge opp, druknet de nesten mellom Cubus, Lindex, Kappahl, Dressmann og Sportshuset. En gang hadde vi rundt Akersgata både jernvarehandler, fargehandel, undertøysbutikk, delikatesseforretning, kolonialbutikk med stort utvalg, kort sagt butikker blant flere som kunne forsyne hverdagen. Nå er vi henvist til uniformert konfeksjon. Eller hamburgersjapper.
  • Jeg har ingenting imot de såkalte billigbutikkene, jeg har handlet der selv. Men jeg behøver ikke tre KappAhler innenfor en radius av tre minutters spasergang, heller ikke tilsvarende Dressmenner. Den ene Dressmannen har til overmål flyttet inn i den staselige Andvord-gården, i mange tiår en spesialbutikk for papir, kunstartikler osv. Slik McDonald's over hele landet sniker seg inn i flotte bygninger av arkitektonisk verdi og forflater byhistorien.Og uniformerer den og oss. Snart har vi ikke andre valg enn å kle oss i Cubus-bluser og Dressmann-bukser. Hvis vi ikke hører til de rike som kan utstyre våre liv i rådyre «boutiquer» som for øvrig også ofte hører til en kjede.Selvfølgelig må man akseptere at bybildene er i forandring, at nye behov blir dekket, men behøver vi å akseptere en allmenn forsimpling?
  • For ei tid tilbake var det en arg debatt om de store kjøpesentrene som fordrev det handlende publikum fra bykjernene, der konkurser ble resultatet. Myndighetene klarte faktisk å sette en foreløpig stopper og begrense utbyggingen av nye giganter. Men hva hjelper det når butikkjedekjempene flytter inn der småbutikkene lå?Makta rår, kapitalen bestemmer, slik den gjør når nybygg skal reises og politikerne slipper de rikeste til. Politikerne tenker skatteinntekter.Ingenting tyder på at privatkapitalismen kan overstyres. Likevel, finnes det et organ som kan kontrollere også byenes handelsutvikling? Og prismyndigheter som kan slå ned på ublu husleiepolitikk?Som kunne gi oss et liv utenfor Rimi og Cubus?
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.