DEBATT

Verdens flyktningdag

Kappløp mot bunnen

Når du velger en livsfarlig reise med menneskesmuglere over farlig farvann, er situasjonen der du kommer fra helt for jævlig, for å si det mildt.

GYLDEN ANLEDING: I dag markeres verdens flyktningdag. Det er en gylden anledning for regjeringen å vise at Norge kan gjøre så mye mer, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jil Yngland / NTB
GYLDEN ANLEDING: I dag markeres verdens flyktningdag. Det er en gylden anledning for regjeringen å vise at Norge kan gjøre så mye mer, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Rundt 130 mennesker ventet forgjeves på å bli reddet fra drukningsdøden like utenfor Libyas kyst mellom 21. april og 22. april i år. Logger og e-postmeldinger i etterkant viste at de nasjonale myndighetene som ble kontaktet, svarte seint, utilstrekkelig eller ikke i det hele tatt på bønnene om hjelp.

Flere av de europeiske kystvaktene har blitt kritisert for å presse båter med flyktninger ut av sitt farvann og tilbake til farlige områder. I Danmark vil regjeringen gjøre det forbudt å søke om asyl og sende flyktninger til asylsentre i land i sør, hvor de heller ikke skal få søke om beskyttelse.

I Norge har vi de siste åra, mot SVs stemmer, fjernet blant annet rimelighetsvilkåret i internfluktvurderingen i beskyttelsessaker og kravet om tilgang til asylprosedyre for å returnere til trygt tredjeland. Og det er vedtatt innstramminger for hvem som skal anses som flyktninger. I tillegg kommer innstramminger i muligheten for familiegjenforening. Alle innstrammingene gjør at det blir vanskeligere og vanskeligere å komme igjennom nåløyet.

Men det forhindrer ikke mennesker å reise på flukt. Det sier alt om situasjonen de som flykter lever under. Når du heller velger en livsfarlig reise med menneskesmuglere over farlig farvann, er situasjonen der du kommer fra helt for jævlig, for å si det mildt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer