KOMMENTARER

Karikaturens kraft

At terrorister skjærer strupen over på uskyldige mennesker bør bare vekke avsky. I stedet risikerer vi en ny kulturkrig, skriver John O. Egeland.

Karikaturens kraft
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

En lærer som får hodet skåret av etter å ha undervist om karikaturer og ytringsfrihet. To tilfeldige kvinner og en kirketjener som blir knivdrept i en kirke under mottoet “Gud er størst”. Mer symbolsk blodige kan islamistiske terrorhandlinger ikke bli. Spørsmålet nå er: Kommer det mer? Og hva skal Vesten gjøre for å verge seg mot fanatikere som er grenseløse i sin voldsbruk?

Den politiske situasjonen i Frankrike og Europa er spent som en fiolinstreng. De to siste terrorhandlingene kan føre utviklingen i to retninger. En skjerpet kulturkrig mellom vestlige verdier og politisk islam. Eller en utmattet erkjennelse av at alle gode krefter i konflikten må finne sammen og ta hegemoniet fra ekstremister og jihad-krigere. Det er nærliggende å hente fram visdomsordene fra alle som har fulgt konflikten i Midtøsten: Det går alltid til helvete. Gjerne litt verre enn forrige gang. Terroren i Europa har likevel andre forutsetninger og foregår i et annet miljø og en annen kultur. Et overveldende flertall av Europas muslimer er fredelige og arbeidsomme mennesker som ikke støtter voldsbruk. Det samme gjelder den historiske majoritetsbefolkningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer