KOMMENTARER

Hungerskatastrofe truer Nord-Korea

Kim Jong Sult

En sult-katastrofe som den som rammet Nord-Korea på 1990-tallet, kan ramme igjen, advarer diktator Kim Jong-un. Da døde to millioner mennesker, skriver Morten Strand.

ADVARER: Kim Jong-un advarer selv om en mulig sult-katastrofe i Nord-Korea. Foto: REUTERS / NTB
ADVARER: Kim Jong-un advarer selv om en mulig sult-katastrofe i Nord-Korea. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi har diktator Kim Jong-uns egne ord for det. Årets avling kan bli like katastrofal som de var på sitt verste i begynnelsen av 1990-åra. Da døde rundt to millioner mennesker av sult. Noen utmagrede mennesker reddet seg ved å krysse grensa til Kina, for også grensevaktene var sultne og spesielt disponerte for korrupsjon. Samfunnet knaket i sine sammenføyninger, men det var heller ingen som hadde krefter til å gjøre opprør.

I STUSS: Nord-Koreas statseide TV-kanal slapp en dokumentar som skal dokumentere Kim Jong-uns store bragder det siste året. Det er likevel en liten detalj mange seere biter seg merke i. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: KRT/AP Vis mer

Når dagens Kim går til det skritt å være åpen om en mulig kommende katastrofe, er det grunn til å lytte. Regimets refleks er å kamuflere, forvirre, og legge skylda på alle andre, for at ting ikke går som de bør. Denne gangen er det - for én gangs skyld, trolig korrekt - været som får skylda for elendigheten.

Nå er det ingen som vet - heller ikke Kim Jung-un - hvordan det virkelig står til i verdens mest lukkede diktatur. Men en rapport fra Verdens helseorganisasjon gir en indikasjon på hvor ille det faktisk står til i Kims rike. I rapporten undersøkes nedbør, og områder som var dekket av snø i vinter, for å få svar på hvor ille det kan stå til med årets avling.

Rapporten slår fast at snø er viktig for alle de tre plante-sesongene i Nord-Korea. I løpet av en tøff vinter gir snøen beskyttelse for frøene som ble sådd på høsten. Om våren så gir snøsmeltinga vann til både de overvintra frøene, og til de som blir sådd om våren. Fuktigheten i jorda gir dessuten normalt en god start for det som sås om sommeren. Denne vinteren var snøfallet betydelig lavere enn gjennomsnittet, og bare litt bedre enn i fjor. Man står altså overfor en sannsynlig krise-avling for andre år på rad, og det er det som bekymrer, for det utmagrede landet har ingen reserver å ta av. Selv om sommerregnet nå har begynt, en god stund etter det som er normalt. Spørsmålet er hvor mye av årets avling som allerede er ødelagt eller skadet av snømangel og vår-tørke.

Og tida har trolig løpt fra pappa Kim Jong Ils propaganda-grep fra 1990-åra. Kim den eldre i dette diktatoriske dynastiet hadde én besettelse ved siden av det å beholde makta med alle despotiske midler, nemlig basketball. Men landslaget hadde en relativt lav gjennomsnittshøyde, på grunn av underernæring i flere generasjoner. Ifølge noen beregninger var nord-koreanerne i løpet av to - tre generasjoner blitt 18 cm lavere enn sine sør-koreanske brødre og søstre. Så Kim den eldre oppfordret sine spillere til å utnytte sin kortere høyde til å spille smartere. Han mente det kunne være en komparativ fordel. I basketball!

Men tida innbyr til alvor, mer enn til bitter-muntre historier fra gamle dager. Så la oss heller ta for oss av helt ferske bitter-muntre historier fra Kims rike. For samtidig som Nord-Korea forbereder seg på en mulig sult-katastrofe, så har coronaen kommet til landet. For å forklare hvordan pesten slapp inn skylder man på utlandet, nærmere bestemt Sør-Korea. For i byen Ipho i nord, ved grensa til Sør-Korea, fikk en 18 år gammel soldat og et fem år gammelt barnehagebarn kontakt med «fiendtlige ting», kunne statskontrollerte medier fortelle i april. Det skal ha vært snakk om en ballong med propaganda og løpesedler fra sør, som bruker gunstig vind for å krysse verdens best bevoktede grense.

Coronaen snek seg altså inn i landet på grunn av fiendtlige og fremmede elementer, uten å spesifisere dette med ballonger over grensa, og førte til at viruset av varianten omikron spredde seg, og flere fikk feber, i byen Ipho, forklarer Kim-nytt. Neste trinn på smitte-raketten er derimot ikke så lett å forklare. For i slutten av april arrangerer Kim en av sine masse-tilstelninger i Pyongyang, denne gang i anledning 90-års jubileet for grunnleggelsen av den nord-koreanerne hæren. Altså spredte kommunistiske celler i krigen mot Japan før 2. verdenskrig, der bestefar Kim - dynastiets grunnlegger - seinere skulle bli offiser, sovjetisk oberst, og så grunnlegger av den nord-koreanske staten.

Og det er fra denne massemønstringen smitten skal ha spredd seg i den uvaksinerte hovedstaden, i et folk med liten motstandskraft mot sykdom, på grunn av underernæring satt i system av en ineffektiv planøkonomi. Som akkompagnement til massemønstringen sendte Kim sin vane tro opp noen raketter for å minne omverdenen på de stadige truslene fra Kim som de lever under. Men det verste for folk flest var likevel at coronaen trolig fikk rakettfart, inn i et samfunn som påstår det har vært smitte-fritt inntil i vår. Og nå truer sult med å være pestens følgesvenn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer