LEDER

Innfører diktaturet

Kina knuser Hongkong

Kina stanset torsdag Hongkongs viktigste avis. Sisteutgaven ble frihetens relikvie.

SISTEUTGAVEN: Apple Dailys siste utgave. Torsdag ble avisa i Hong Kong stengt av kinesiske myndigheter. Foto: REUTERS / NTB
SISTEUTGAVEN: Apple Dailys siste utgave. Torsdag ble avisa i Hong Kong stengt av kinesiske myndigheter. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I går kom siste nummer av avisa som på engelsk heter Apple Daily ut i Hongkong. Avisa hadde blitt et symbol på pressefrihet, og holdt fanen høyt til det siste. Med eieren, sjefredaktøren, og flere lederskribenter fengslet, gikk avisa ned med flagget til topps, tvunget til taushet av makthaverne i Beijing. Papiravisa som vanligvis har et opplag på 80 000, trykket et siste opplag på en million.

Mennesker sto i går i flere hundre meter lange køer for å sikre seg et eksemplar av denne utgaven. Køene svingte seg opp og ned, og rundt sentrale gatehjørner i byen, og ble med ett symbolet for motstand mot å bli omfattet av det kinesiske kommunistpartiets diktatur. For sånn skaper diktaturet frihetens relikvier. Siste-utgaven av Apple Daily vil bli et minne om det som tross alt var bedre tider for de 7, 5 millioner hong-kongerne. La oss si at halvparten av familiene i Hongkong sikret seg denne frihetens relikvie. Det er talende tall som forteller om motstand.

Men kinesiske myndigheter har for lenge siden sluttet å høre på innbyggerne i Hongkong. Og i virkeligheten hadde ikke folk i regionen en sjanse. Da makthaverne i Beijing innførte sine sikkerhetslover for et år siden, var hong-kongernes skjebne i realiteten beseglet. All politisk opposisjon ble med dette forbudt, og det å bryte forbudet ble hardt straffet. Eieren av Apple Daily, Jimmy Lai, kan stå foran en livstidsdom for å ha støttet demonstrasjonene som begynte for to år siden. Andre, mindre viktige aktivister, kan også vente seg lange fengselsstraffer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer