DEBATT

Demokratikampen i Hongkong

Kina utnytter covid-19

Kommunistregimet i Beijing forsøker å slokke ethvert håp om demokrati i Hongkong og håper at verden er for opptatt til å reagere.

STØTTE: Frihetsforkjemperne i Hongkong skal vite at de ikke er alene. Derfor holdt jeg appell da Kinas utenriksminister besøkte Oslo. Derfor nominerte Guri Melby Hongkongs befolkning til Nobels fredspris, skriver Trine Skei Grande. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB
STØTTE: Frihetsforkjemperne i Hongkong skal vite at de ikke er alene. Derfor holdt jeg appell da Kinas utenriksminister besøkte Oslo. Derfor nominerte Guri Melby Hongkongs befolkning til Nobels fredspris, skriver Trine Skei Grande. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
utenrikspolitiske talskvinnClick to add image caption
utenrikspolitiske talskvinnClick to add image caption Vis mer

I høst ble en 12-årig jente lagt i bakken av Hongkongs opprørspoliti. Hun skulle kjøpe malesaker til et skoleprosjekt. Det viser hvor paranoide sikkerhetsmyndighetene i Hongkong er og hvor tilspisset situasjonen har blitt. I byen som inntil nylig var blant de frieste i Kina. Kommunistregimet i Beijing har brukt Corona-pandemien for alt den er verdt. De forsøker å slokke ethvert håp om demokrati i Hongkong og håper at verden er for opptatt til å reagere.

Det er nok av globale utfordringer å bryne seg på. Pandemien er langt fra over. Vi går usikre økonomiske tider i møte og Donald Trump er fortsatt president i USA. Når kriser utfordrer oss, fokuserer vi på det hjemlige. Det så vi etter finanskrisen i 2008 og det ser vi nå. I mellomtida svekkes demokratiet i Hongkong. Først ny sikkerhetslov, så utsatte valg.

Carrie Lam, byens Beijing-oppnevnte sjef utsatte valget på ny byforsamling som skulle avholdes 6. september med ett år.

Påskuddet var Covid, men grunnen var å forhindre et stort politisk nederlag. Lam og Beijing har svekket sin egen oppslutning i Hongkong ved å tvinge igjennom innføringen av den nye sikkerhetsloven. Hadde valget funnet sted, ville det med all sannsynlighet blitt et tap for Beijings støttespillere, slik valget på Taiwan var tidligere i år, der Beijings foretrukne kandidat tapte mot liberale Tsai Ing-wen. Utsettelsen gir Beijing tid til å styrke grepet om Hongkong og unngå et nytt nederlag som på Taiwan.

Sikkerhetsloven var grunnen til at demonstrasjonene begynte i Hongkong i 2019. Til tross for store protester tvangsinnførte kommunistregimet loven midt i sommerferien her hjemme. Loven gir kinesiske sikkerhetsmyndigheter utstrakte fullmakter. Den gjør ytringsfrihet straffbart og svekker byens selvstyre. Den er selve spikeren i kisten for frihet i Hongkong. Få trodde at Beijing kunne trumfe den igjennom før det ble avholdt nyvalg i byen. Nå er den innført, tross store protester.

Den demokratiske opposisjonen er under angrep. Flere av våre liberale meningsfeller er fengslet. Andre har blitt nektet å stille til valg. Årsaken er at de har kjempet for demokrati og borgerrettigheter. Uavhengig presse opplever det samme. Arrestasjonen av mediemogul Jimmy Lai viste at ytringsfrihet er på vei ut i Hongkong. Likevel gir demokratiforkjemperne seg ikke. Alternativet er diktatur og ufrihet. Det kan de ikke akseptere.

Beijing bruker den internasjonale oppmerksomheten rundt Covid for å stramme grepet om Hongkong. De regner med at et splittet Amerika i innspurten på en opprivende valgkamp vil være for distrahert til å reagere på det som skjer. Stadig nye smitteutbrudd i Europa gjør at de regner med det samme fra europeisk hold. Vi må ikke gi dem rett i denne spådommen.

Vi står sammen med befolkningen i Hongkong. Derfor holdt jeg appell på markeringen når Kinas utenriksminister besøkte Oslo. Derfor nominerte Guri Melby Hongkongs befolkning til Nobels fredspris. Vi vil at frihetsforkjemperne i Hongkong skal vite at de ikke er alene. Deres kamp er vår kamp.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer